Kövér újra kéthetes ülésezést vezetne be

2015.02.12. 11:37 Módosítva: 2015.02.12. 12:01

Kéthetes ülésezési rendre tett javaslatot Kövér László házelnök a házbizottság csütörtöki ülésén, írja az MTI. A javaslat szerint a parlament ugyan hetente összeülne, de csak minden második héten tartanának szavazásokat. Az ellenzék nem interpellálhatná a kormányt minden héten. Erre csak kéthetente lenne lehetőség, de dupla időben. 

Az előterjesztésről nem született konszenzus, így arról hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén szavaznak.

Az új munkarend kialakítására a házszabály lehetőséget ad. Eszerint az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét. 

Első hét: Az első hétfőn a napirend előtti felszólalások után a vita nélküli határozatokhozatalok, a napirend elfogadása következne, majd 120 percen át lehetne interpellálni. Az azonnali kérdések után további határozathozatalokat és vitákat tartanának. Kedden is lehetnének szavazások, emellett szerdán és csütörtökön vitákat folytatna a Ház.

Második hét: Ezen a héten csak hétfőn lenne plenáris ülés, amelyen szavazások nem lennének, így a határozatképesség biztosítására sem lenne szükség. Ekkor csak napirenden kívüli felszólalások, valamint azonnali kérdések és kérdések hangozhatnának el. Ezen a héten folyna a bizottsági munka.

Kövér javaslata értelmében nem csökkenne a tárgyalt előterjesztések száma, sem a vitákra vagy a kormány ellenőrzésére szolgáló eszközök gyakorlására biztosított idő - közölte Szilágyi Zoltán, az országgyűlés sajtófőnöke. Az előterjesztés szerint a törvényalkotási bizottság is megfontoltabb eljárásban dönthetne, mivel valamennyi javaslat megvitatására két hét lenne. Emellett a törvényjavaslatok elfogadására általános eljárásban a jelenlegi négy helyett öt hét idő lenne.

Kövér László a napirenden kívüli felszólalás jogát "a legteljesebb mértékben és méltányos feltételekkel" biztosítaná. Ennek érdekében módosítaná a házszabályt, annak elfogadásáig pedig az attól való eltérésre tesz javaslatot a tavaszi ülésszak egészére - tartalmazza az előterjesztés.

Az első Orbán-kormány időszakában, az 1999-es tavaszi ülésszaktól kezdve Áder János (Fidesz) akkori házelnök javaslatára háromhetenként tartott ötnapos plenáris ülést a parlament. A plenáris tanácskozást megelőző héten a bizottságok üléseztek, míg a következőn a képviselők megbízatásukkal összefüggő egyéb feladataikat látták el. A 2002-es kormányváltás után Szili Katalin szocialista házelnök javaslatára állt vissza a hetenkénti  ülésezés, a korábban szokásos hétfői és keddi napokon.