Megállapodtak, hogy szállítják haza a koszovói menekülteket

2015.02.19. 17:47

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön egyeztetést folytatott Nebojša Stefanović szerb belügyminiszterrel Belgrádban. A tárgyalást követően a felek aláírták a koszovói személyek Szerbián keresztüli, szárazföldön történő hazautaztatásáról szóló tárcaközi munka-megállapodást.

Ennek értelmében a koszovói állampolgárokat Magyarországról Koszovó és Metohia adminisztratív vonaláig a magyar hatóságok szállítják, a szerb fél által biztosított felvezetéssel. Az egyezmény jelentős előrelépést jelent Magyarország számára a gazdasági bevándorlási hullám által okozott problémák kezelésében. A megállapodás aláírásával elhárult minden akadály az elől, hogy a Magyarország területén feltartóztatott illegális határátlépők hazaszállítása az eddigieknél hatékonyabban és olcsóbban történhessen.

A munka-megállapodást a Belügyminisztérium részéről hosszas előkészítő munka és számos egyeztetés előzte meg, míg végül a szerb fél hozzájárult a koszovói állampolgárok szárazföldön, szerb területen a koszovói adminisztratív vonalig autóbusszal történő hazautaztatásához.

Az egyezmény az aláírást követő napon lép hatályba, az átszállítások húsz nap elteltével kezdődhetnek meg.

Az illegális migráció, a terrorizmus és a szélsőségek megfékezése nem az egyes országok feladata, hanem mindenkinek együtt kell dolgoznia azok kezelésén - hangzott el a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Nebojsa Stefanovic kiemelte: a szerb, a magyar, a német és az osztrák rendőrség együttműködése, a határőrség megerősítése és a hőkamerák használata segített az illegális migráció csökkentésében. Hangsúlyozta, az illegális határátlépők száma drasztikusan csökkent: míg korábban naponta néhány száz illegális migránst fogtak el, az utóbbi 24 órában csupán ötöt.

Német rendőrök mobil hőkamerával figyelik a terepet a szerb-magyar határ közelében 2015. február 13-án.
Német rendőrök mobil hőkamerával figyelik a terepet a szerb-magyar határ közelében 2015. február 13-án.
Fotó: Molnár Edvárd

Ausztria repülőjáratokat szervez azok számára, akiknek a menedékkérelmét elutasították, így kéthetente a kiinduló országukba szállítják őket. Emellett a magyar és a szerb belügyminiszterrel szóbeli megállapodás született arról is, hogy a közeljövőben szárazföldi úton autóbuszokkal is hazaszállítják majd.

Míg a belgrádi sajtóértekezleten a szerb belügyminiszter csökkenő illegális migrációról beszél, addig a szerb sajtó idézte a pristinai Bota Sot napilapnak nyilatkozó Bahri Cani politikai elemzőt, aki szerint eddig az 1,8 milliós Koszovó lakosságának 10 százaléka hagyta el hazáját.

Híresztelések miatt volt

A nagyvonalúan osztogatott tartózkodási- és munkavállalási engedélyekről szóló híresztelések miatt vándorolnak ki illegálisan Németországba koszovói állampolgárok tízezrei - mondta koszovó külügyminisztere a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapban.

Hashim Thaci szerint januárban a helyi sajtóban olyan koszovóiakról is megjelentek történetek, akik állítólag még lakást is kaptak Németországban, egyes komoly hírmagyarázók pedig azt állítják, hogy a nyugat-európai országok a negatív születési ráta miatt egyenesen hívják a koszovóiakat, hogy költözzenek hozzájuk. Mindez "ugyan nem igaz, de még több embert ösztönöz arra, hogy útnak induljon" - mondta.