Otthonszülés közben halt meg egy újszülött

2015.02.19. 08:45

Szerda reggel otthonszülés közben meghalt egy baba Hódmezővásárhelyen, írja a Délmagyar.hu.

A lapnak nyilatkozó bába szerint a család zsombói, de mivel az az előírás, hogy otthonszülés esetén 20 percen belül be lehessen érni egy kórházba, és ez Zsombóról nem lett volna teljesíthető, a nő az ő lakásában szült. Mint mondta, az első gyermekét váró nő már kitolási szakaszban volt, amikor megérkezett hozzá,

nagyon gyorsan zajlott minden. Érkezése előtt két órával jelentkeztek az első fájások, három óra alatt lezajlott minden.

A szülésznő szerint végig hallgatták a szívhangot, ami jó volt, de a baba mégis halva született. Hogy mi történt, azt a boncolás deríti ki majd ki. A bába szerint valószínűleg olyan rendellenessége volt az újszülöttnek, ami összeegyeztethetetlen a méhen kívüli élettel. Szerinte a tragédiának nincs köze ahhoz, hogy nem kórházban szült a nő.

A család barátja, aki ott volt a szülésnél, a lapnak azt mondta, hogy a szülésznő egy társával együtt próbálta újraéleszteni a babát, de mivel sem intubálni, sem adrenalint adni nincs joguk, egy idő után eszköztelenné váltak. Közben riasztották a mentőket és az újszülöttmentőt is, de már ők sem tudtak segíteni.

A lap szerint a vásárhelyi bába az otthonszülés legálissá tétele után 2012 márciusában elsőként kapta meg az engedélyeket, és ő vezette le az első legális otthonszülést egy szegedi párnál. A praxisában ez az első tragikus eset.