Túl színes volt az aszalt koktélnarancs

2015.02.19. 18:54 Módosítva: 2015.02.19. 19:04

Kandírozott és aszalt narancstermékek ellenőrzésével folytatódott a NÉBIH narancsterméktesztje. A boltok polcain fellelhető négy termékből egyet, a Tündérkert Traiding Kft. aszalt, cukrozott koktélnarancsát az összetevők között sem jelölt, megengedettnél magasabb színezéktartalom miatt ki kellett vonni a forgalomból. A Magyarországon csomagolt "Mennyei csemege Aszalt cukrozott koktélnarancs" "Narancssárga S" (E 110) és "Kosnilvörös" (E 124) mesterséges színezéktartalma négyszerese volt a megengedettnek.

A kandírozott gyümölcsöknél ezeket a színezékeket az előírt határérték (legfeljebb 10 mg/kg) alatt nem tilos használni, azonban a jelölésen fel kell tüntetni a nevüket vagy E-számukat, valamint "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" feliratot is. A kifogásolt terméken ez a felirat sem szerepelt.

Az érintett tétel forgalomból történő kivonásáról a NÉBIH azonnal intézkedett. A vállalkozásnál az illetékes megyei élelmiszerbiztonsági szakemberek soron kívüli ellenőrzést is tartottak. A cég vállalta, hogy saját hatáskörben az összes kandírozott termékét kivonja a kereskedelemből és valamennyi tételt laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, amelyről a hatóságot folyamatosan tájékoztatja. Emellett várhatóan több százezres nagyságrendű bírság kiszabására kerül sor a vállalkozással szemben.