Zsófia
17 °C
21 °C

A választási bizottság megint elkaszálta Kész Zoltánt

2015.02.20. 01:35

Az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság (OEVB) szerint Kész Zoltán, a baloldal veszprémi jelöltje megtévesztette a választókat. A testület azért marasztalta el Készt, mert a  február 15-i veszprémi kampánygyűlésén "a tőle és jelenlétében, egyetértésével elhangzottak illetve az ott osztott szórólap" alkalmas volt a választók megtévesztésére, közölte az MTI-vel Földesi Csaba, az OEVB elnöke.

A kifogást Bősze Ferenc, a veszprémi választáson szintén függetlenként induló képviselőjelölt nyújtotta be.  A felszólalók egyike, Korbel Péter ugyanis azt mondta: "aki más független jelöltre szavaz, annak a szavazata elvész". Eközben Kész Zoltán végig a színpad mellett állt, majd beszédében azt hangsúlyozta: "ő az egyetlen esélyes jelölt arra, hogy legyőzze a Fidesz jelöltjét, ezért mindenki ő rá szavazzon". A választási gyűlésen olyan szórólapot is osztogattak, amely minden más nevet elhalványítva, gyakorlatilag olvashatatlanul tüntetett fel, vastag betűvel egyedül Kész Zoltán a "kormányellenes erők egyetlen esélyes jelöltjének" neve volt olvasható. 

Az OEVB elnöke az MTI-nek azt mondta: a rendezvényen elhangzottak és a szórólap alkalmas volt a választók megtévesztésére, mert a szórólapokon feltüntetett és említett információk reprezentativitása nem volt hitelt érdemlő módon alátámasztva.

Az ülésen érdemi vizsgálat nélkül utasították el Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt jelöltjének kifogását, melyet hiányosan nyújtott be. Érdemben vizsgálta az OEVB Bősze Ferencnek a Fidesz telefonkampányára és szórólapjaira vonatkozó, valamint Kész Zoltán független jelöltnek a személyét sértő falragaszok kihelyezésével kapcsolatos beadványát. A bizottság mindkét esetben úgy döntött: a csatolt bizonyítékok alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani a jogszabálysértést.

A határozatokkal szemben felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani az Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Kész Zoltánt a választási kampányban egyszer már jogerősen elmarasztalták a választók megtévesztéséért. A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint Kész valótlan tényállítással megtévesztette a választókat. A Kúria szerint nem lehet véleménynyilvánításnak tekinteni azt, hogy "a Fidesznek van tizenegy jelöltje, tizenegy különböző mezben", a Kúria szerint ez egyértelmű tényállítás, és nem értékítélet.