Répássyt elszomorította a ságváris levél

2015.02.23. 18:23

Elszomorította Répássy Róbertet egykori tanára levele, amelyben személyesen is megszólította a Ságvári Endre gyakorló gimnáziumban 37 éve tanító Barok István. Az államtitkár hétfői nyilatkozatából, az is kitűnt, hogy Répássy is támogatja az antifasiszta kommunista Ságvári Endre gyakorló gimnázium nevének megváltoztatását.

„Az írásodból viszont az derül ki, hogy számodra nem csak egy név a Ságvári. Te azonosulsz Ságvárival és azzal az eszmével, amit képvisel. Ha csak az iskola dicső pillanataira emlékeztél volna, megérteném a haragod, a csalódásod. De miért kellett engem, Novák Katit, Sonkodi Balázst, Balla Gyurit, vagy Czombos Tamást kioktatnod a történelemből?” – kérdezte Répássy, felfedve egyúttal a levélben keresztneveken szólított politikusokat, akiknek korábban már elküldtük kérdéseinket a névváltoztatási tervvel kapcsolatban. Válasz egyelőre nem érkezett tőlük.

„Miért kellett azt mondanod, hogy nekünk az a bajunk Ságvárival, hogy zsidó volt? Miért kellett belekeverned az egész vitába Orbán Viktort? Miért gondolod, hogy nekem nincs saját véleményem Ságvári Endréről?” – kérdezte a politikus, bár véleménye nem derült ki az 1944-ben fegyveres harcban, csendőrök által lelőtt Ságváriról.

A 31 évet élt Ságvári Endre nevének sorsát már két éve megpecsételte a Magyar Tudományos Akadémia, miután az intézmény feladatául kapta, hogy foglaljon állást a politikailag érzékeny utcanevekkel kapcsolatosan. Az MTA akkor Ságvári Endre nevét a "nem javasolt" kategóriába sorolta, legalábbis közterek elnevezésére.