Piarista pap vitatja Semjén álláspontját a melegházasságról

2015.02.27. 13:14 Módosítva: 2015.02.27. 13:19

„Üdvözöljük az igenek győzelmét a szlovákiai népszavazáson” – írta honlapján Semjén Zsolt, utalva a szlovákiai népszavazások eredményére. A melegházasságot többségében elutasító, bár a részvételi arány miatt érvénytelen népszavazáson a következő kérdések szerepeltek:

  1. Egyetért-e azzal, hogy egy nő és egy férfi kötelékén kívül semmilyen más együttélési formát ne lehessen házasságnak nevezni?
  2. Egyetért-e azzal, hogy azonos nemű párok vagy csoportok számára ne legyen lehetővé téve a gyermekek örökbefogadása, illetve ezt követő nevelése?
  3. Egyetért-e azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a diákokat a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló órák látogatására, amennyiben szüleik nem értenek egyet a tananyag tartalmával?

A válaszadók többsége igennel szavazott, ezt ünnepelve fejezte ki örömét Semjén saját honlapján. „A szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról. Véleményük visszatükrözi, amit Magyarország Alaptörvényébe foglalt a család védelméről.”

A Válasz.hu-n megjelent cikk szerint ezeket a szavakat bírálta blogján Urbán József piarista szerzetes, a budapesti piarista gimnázium igazgatója, a rend volt magyarországi tartományfőnöke. „Fenntartásaim vannak azzal az állítással kapcsolatban, hogy a szlovákiai népszavazáson az igenek győzelme a »keresztény értékekről és a normalitásról« tett tanúságtétel. Lehetséges olyan felfogás, amely szerint akkor, ha valaki szeretné a keresztény értékrendet követni és normálisnak lenni, igennel kell válaszolnia a feltett kérdésekre. De van olyan felfogás is, amely szerint pontosan keresztényként és kifejezetten azért, hogy normálisak legyünk – azaz igaz, jó, egészséges, nem megbetegítő legyen a társadalom –, nemmel kell szavazni a feltett kérdésekre (különösen az első kettőre).”

A cikk írója levélben kereste meg Urbán Józsefet, mivel „a katolikus egyház katekizmusának megfogalmazásai – a homoszexuális tett »súlyos eltévelyedés”, »rendetlen cselekedet«, „nincs olyan eset, amikor jóváhagyható lenne« – mellett más egyházi dokumentumok, vagy éppen Ferenc pápa megnyilvánulásai meglehetősen egyértelműek, és nemigen hagynak teret arra, hogy keresztényként, de legalábbis katolikusként valaki nemmel szavazzon az első két kérdésre.” A szerzetes-teológus hosszú válaszlevelében kitér a homoszexualitás fogalmának értelmezésére, a melegekkel szemben érzett félelemre és a házasság intézményének megváltozására. „Szeretni a másikat, olyan módon, hogy befogadom, átölelem úgy, amint van: ez Jézus »projektje«."