Lemond a magyar kémfőnök

2015.03.02. 21:25

A Hvg.hu információja szerint hétfői nappal felmentését kérte Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója. A lapnak a Belügyminisztérium részéről sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták az információt.

Göbölös két évig volt az Alkotmányvédelmi Hivatal − korábbi nevén Nemzetbiztonsági Hivatal − igazgatója. A feladatra 2011 decemberében Pintér Sándor belügyminiszter kérte fel, miután elődjét, Balajti Lászlót felmentette tisztségéből Orbán Viktor. 

Göbölös László 55 éves, 1981 óta teljesít hivatásos szolgálatot, 1999 óta a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat állományának tagja. Vezette a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Műveleti Koordinációs Igazgatóságát, majd meghatározóan járult hozzá a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Információ-Feldolgozó Igazgatóságának megalakításához, amelyet a polgári titkosszolgálat vezetésének megkezdéséig irányított.

A Hvg.hu cikke szerint Göbölös nem magától kérte felmentését; azért kell távoznia, mert nem tudta teljesíteni vállalt feladatait a kémelhárítás, gazdaságbiztonság és értékelés-elemzés területein. A lap úgy tudja, Pintér Sándor átmeneti vezetőnek szánta, de nem volt megelégedve a munkájával. 

Göbölös László volt az, aki 2012 áprilisában aláírta a kormány és az UD Zrt. közötti peren kívüli egyezséget a hivatal képviseletében. A cég 2010 februárjában indított 1,7 milliárd forintos kártérítési pert a Nemzetbiztonsági Hivatal, illetve a magyar állam ellen, miután az NBH 2008. szeptember 10-én Laborc Sándor főigazgató feljelentése nyomán házkutatást tartott a cég székházában, ahol különböző adattároló eszközöket és iratokat foglalt le. A cég ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vétsége és más bűncselekmények miatt nyomoztak, de a büntetőügy megszűnt. Külső szakértők 391 milliós tehertételt állapítottak meg, végül pedig 265 millióban állapodtak meg a peres felek, amit négy egyenlő tételben rendeztek.

Szintén Göbölöshöz kötődik az „őszödi beszéddel” kapcsolatosan készített jelentések vizsgálata, azok titkosítását megszüntetve nyilvánosságra hozatala. „Ugyanígy tették mindenki számára olvashatóvá a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti találkozókon elhangzottak dokumentumait" − írja a Hvg.hu.