Szijjártó: nemzetközileg kell fellépni az IS és a kereszténygyűlölet ellen

2015.03.02. 17:19

Magyarország arra kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki az Iszlám Állam keresztények ellen elkövetett brutális cselekedeteit, és szigorúan vonja felelősségre az elkövetőket – mondta hétfőn Szijjártó Péter az MTI-nek, Genfből telefonon nyilatkozva.

A külgazdasági és külügyminiszter többek között erről is beszélt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának egyik rendezvényén is. Azt mondta, Magyarország szorgalmazza, hogy az Iszlám Állam ellen fellépő nemzetközi közösség fokozza a tevékenységét. Ezt a kormány is fontolóra vette, és arra kérte a pártokat, fontolják meg, hogy Magyarország növelje-e hozzájárulását az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció sikeréhez.

A politikus hétfőn az ENSZ menekültügyi főbiztosának helyettesével tárgyalt, ahol kifejtette, hogy a nemzetközi közösségnek három fő feladata van:

  • a menekülteket legnagyobb számban befogadó országok támogatása,
  • a politikai menekültek biztonságának szavatolása,
  • valamint hogy világos különbséget tegyen politikai és gazdasági menekültek között.

Szijjártó szerint kiemelet fontosságú az olyan törékeny stabilitású térségekben fekvő és nagy számú menekültet befogadó országok támogatása, mint Törökország, Jordánia és Libanon.

Magyarország eddig 510 ezer euróval járult hozzá a szíriai menekülthelyzet segítéséhez, 70 ezer euróval a közel-keleti keresztények támogatásához

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki arra is emlékeztetett, hogy Ahmet Davutoglu török miniszterelnök legutóbbi budapesti látogatásakor a magyar kormány egy víztisztító berendezést(!) adományozott az egyik törökországi szír menekülttábornak.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy ha Magyarországra vallásuk, politikai nézeteik vagy származásuk miatt üldözött menekültek érkeznek, számukra menedéket tud nyújtani az ország. A "gazdasági menekülteket" azonban továbbra sem látják olyan szívesen: hazánk álláspontja, hogy a kibocsátó országok gazdasági fejlődését kell támogatni, hiszen ha az adott országok állampolgáraiknak megfelelő életszínvonalat és jogi érvényesülést tudnak garantálni, akkor nyilvánvalóan gátat lehet vetni a gazdasági kivándorlásnak.

A miniszter néhány héttel ezelőtt az Európai Bizottság fejlesztési biztosával is tárgyalt, és leszögezte:

Magyarország a legmesszebb menőkig támogatja az EU fejlesztési programjait annak érdekében, hogy akár a Nyugat-Balkánon, akár Afrikában, akár a Közel-Keleten az egyes országok gazdasági fejlettsége elérhesse azt a szintet, hogy ne kelljen onnan elvándorolni az embereknek.

Szijjártó azt is elmondta, hogy a 2017-19 közötti időszakra hazánk megpályázza az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának tagságát. Magyarország legutóbb 2010 és 2012 között volt tagja a világszervezet testületének, és folytatná az akkor megkezdett munkát.