Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Lemondott Patyi Gergely

2015.03.04. 18:22

Az igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár a következő közleményt adta ki:

"A személyemet ért megalapozatlan és méltatlan támadásokra, valamint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarával kapcsolatos változások kiemelt jelentőségére figyelemmel ma, 2015. március 4-én benyújtottam lemondásomat, a személyes szakmai céljaimat a tágabb értelemben vett igazságszolgáltatás iránti közbizalom helyreállítása alá rendelem. Az általam vezetett Igazságügyi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság az elmúlt hónapokban színvonalas szakmai munkát végzett, és több évtizedes, a teljes magyar társadalommal szemben fennálló adósságokat rendezett."

Patyi a méltatlan támadáson valószínűleg az origo.hu cikkét értette, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy az államtitkár ismerősének cégével világíttatja át a végrehajtói kamara informatikai rendszerét az Igazságügyi Minisztérium. A vizsgálatot épp az összeférhetetlenségek miatt és a szervezetet ért panaszokra reagálva rendelték el, mielőtt egy eddig tetszhalott cég kapta volna meg a megbízást.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát ért panaszok miatt az Igazságügyi Minisztérium egy miniszteri biztost nevezett ki a szervezethez, és megkezdte az átvilágítását. Az Origo birtokába jutott információk szerint az átvilágítási feladatok egy részét a felelős államtitkár, Patyi Gergely volt üzlettársának a cége kapta meg.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Patyi lemondását tudomásul vette. Erről egymondatos közlemény jelent meg a kormány honlapján szerda este.

Patyi Gergellyel tavaly ősszel, a Rezesova-ítélet után készült interjúnkat itt olvashatja.