Rendkívüli nagyköveti értekezletet tart Orbán Viktor

2015.03.07. 08:22 Módosítva: 2015.03.07. 21:55

Rendkívüli értekezletet tart Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek hétfő reggel - közölte szombat reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A nagyköveteket a külügyminisztériumba hívták össze, előbb Szijjártó Péter miniszter, majd a miniszterelnök fog beszélni. Az előadások után konzultáció lesz, amin a magyar nagykövetek is megfogalmazhatják kérdéseiket, észrevételeiket.

A rendezvény sajtónyilvános lesz – idézi Havasi Bertalant az MTI.

Az állami hírügynökség felidézi: Orbán Viktor február végi évértékelőjében arról beszélt: szuverén és kezdeményező külpolitikára van szükség. Míg 2010-ben szerint Magyarország még a gazdasági túlélésért harcolt, mára gazdasági sikertörténet lett. Ennek jegyében új külpolitikai doktrínát hirdetett: kezdeményező külpolitikába kezdett, „fiatal, tehetséges és ambiciózus embereket dobtunk a mélyvízbe”.

A kormányfő által elmondottak olvasata más szempontból az, amiről az Index február közepén írt a magyar külpolitika kapcsán.

Évente kétszer

Az Origónak a külügyből azt írták, hogy a világban zajló geopolitikai, biztonságpolitikai, gazdasági változások indokolják, hogy a nagyköveteket ne csak évente egyszer, hanem kétszer is összehívják. A külpolitikai prioritásokat a Németországgal szövetségesi viszony további erősítésében, Oroszországgal pragmatikus együttműködésben, az Egyesült Államokkal szövetségesi kapcsolat erősítésében, közép-európai együttműködésben és ukrajnai békében határozták meg.

Cikkünk szerint a magyar kormányfő ez év elején, a fagyosra sikerült varsói látogatás nyomán jött rá arra, hogy a keleti nyitás politikájával és az oroszbarátságával egyedül maradt, és ezáltal elszigetelődött Európában. Ennek oka, hogy a magyar diplomácia és a kormány nem ismerte fel azt, hogy ukrán válság után Putyin megítélése radikálisan megváltozott nyugaton.

Mindezek tényében érdekes kérdés, hogy most merre fordítják a rendkívüli nagyköveti értekezleten a magyar külpolitika és külgazdaság orientációját. Ami biztos, csütörtökön Szijjártó Péter már a déli nyitásról beszélt.

Miért hívta össze Orbán a nagyköveteket?