Kilakoltatják a hódcsaládot Komáromból

2015.03.13. 21:27

Befogják a Komárom belterületén lévő Rüdiger-tóban élő hódcsaládot - számolt be a Kemma.hu. A hódok több mint másfél éve, a 2013-as dunai árvíz óta éltek a tó kis szigetén.

A település belterülete nem alkalmas arra, hogy hosszú távon biztosítottak legyenek az állatok létfeltételei, ezért megfelelő megoldás lehetőségeit keresték meg a szakemberek. A tó partjára pihenni vágyók és helyi horgászok járnak le, a város belterületén van, minden oldalról házakkal körülvéve.

A megrágott fákra először helyi lakosok figyeltek fel, utána a város alpolgármestere és környezeti referense foglalkozott az üggyel. Tájékoztatták a lakosságot a hódok jellemző életmódjáról, és értesítették a környezetvédelmi felügyelőséget az esetről. A fák megvédésével és az állatok távol tartásával kezelték a helyzetet, erre főleg ott volt szükség, ahol a hódcsalád a tóba folyó kis patak partján házak kertjében is rágcsált. A károsodott lakosok számára egy alkalommal gyümölcsfa csemetéket is adott a város – közölte a World Wildlife Found (WWF) magyarországi szervezete.

Esetlenül mozognak a szárazföldön

A Rüdiger-tavi hódcsalád befogásának ötlete azért merült fel, mert a szigeten, ahol most élnek, egyre kevesebb a táplálék, ami miatt előbb-utóbb tovább kell vándorolniuk. A tavat azonban csak egy kis vízfolyás köti össze a Komárom környéki vízhálózattal és a Dunával, száraz időszak esetén pedig ebben a kis patakban nagyon kevés a víz. Fennáll a veszélye, hogy a szárazföldön esetlenül mozgó állatok nem tudnák elhagyni mostani lakhelyüket, amikor elfogy számukra a megfelelő mennyiségű táplálék a szigeten.

A hódcsalád az éjszakai kamerák felvételei tanúsága szerint három vagy négy tagból áll. Eddig a család egy kifejlett, felnőtt tagját sikerült sértetlenül becsapdázni. A családot a Duna melletti Táti-szigeteken fogják elengedni, és remélik, hogy nem fognak valamelyik település belterületére vándorolni.

Nemrég arról számoltunk be, hogy Alsóújlak Herpenyű nevű patakján hatalmas gátat építettek a hódok, így elárasztották a környező telkeket.