VS: Szijjártó kabinetfőnöke luxusterepjáróval jár

2015.03.13. 09:05
Ami a minisztérium szerint nem is annyira luxus, hiszen egy használt, 200 ezer kilométert futott autóról van szó, ami a piacon nagyjából négymillió forint.

Benkő Szilárdnak jutott a kormányzaton belül a legmenőbb szolgálati autó - írja a vs.hu. Szijjártó Péter külügyminiszter kabinetfőnöke ugyanis egy Mercedes ML 350-est használ, a típus listaára jelenleg 17,4 millió forintról indul - jegyzi meg a lap. Benkő a miniszter egyik bizalmasa, 2000 óta Szijjártó Péter mellett dolgozik, együtt fociztak a dunakeszi futsalcsapatban. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a VS cikkére reagálva azt közölte, hogy a tárca jelenlegi vezetősége a megörökölt autóflottával gazdálkodik, új autót nem vásárolt. "A Benkő Szilárd által használt gépjármű 2006-ban került forgalomba, közel 200.000. km-t futott. A hasznaltauto.hu adatai szerint, ilyen típusú, de fiatalabb, jóval kevesebbet futott autó irányára 3.990.000. forint" - írták.

A vs.hu szerint Szijjártó Péter Skoda Suberbjének a listaára 7 millió forintról indul. A külügy vezetői közül a vs.hu szerint még hárman kaptak Mercedest, de alacsonyabb kategóriájút, mint Benkő. Magyar Levente államtitkár E350-es, Mikola István biztonságpolitikai államtitkár, illetve Balogh Csaba keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár egy-egy E280-es típust használ. Ez a Mercedes felső-középkategóriás személyautója.

A minisztérium által kiadott listából kiugrik az újonnan 13,4 millióról induló BMW 525D is. Ezt Horváth Csilla gazdasági és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár használja.