Miniszterelnöki megbízott lett Szili Katalin

2015.03.19. 14:42

Nem mindegy, hogy osztogatnak, vagy fosztogatnak

– reagált Szili Katalin az Indexnek arra az MTI hírre, amely szerint Semjén Zsolt kormányfőhelyettes felkérésére került a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságára.

Szili Katalin az Indexnek azt mondta, március 1-től valóban miniszterelnöki megbízott státuszban dolgozik, a nemzetpolitikiáért felelős minszterelnök-helyettes felkérésére, de tevékenyését függetlenül végzi.

Az egykori MSZP-s házelnök elmondta: autonómiakoncepciók kidolgozásával foglalkozik, és feladatköre lényegében megegyezik azzal, amit 2004 óta az autonómia albizottság, és a nemzeti összetartozás bizottság keretein belül, illetve később házelnökként is vitt.

Szili elmondta, hogy miniszterelnöki megbízottként valóban együttműködik Semjén Zsoltékkal.

Igyekszem a határon belüli és túli civil szervezetek, pártok, politikai szervezetek kooperációját elősegíteni. Nem lehet ez az ország a végtelenségig megosztott maradjon, mert az nem vezet jóra

– foglalta össze álláspontját Szili.

Az MTI egyébként Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta, és Havasitól származik az az információ is, hogy Semjén Zsolt kérte fel Szili Katalint a határon túli autonómiakoncepciók kidolgozásában való közreműködésre. Havasi Bertalan elmondta: az Országgyűlés egykori szocialista elnöke a Kárpát-medence magyar lakta vidékeit járja, és segít az adott közösségeknek "testre szabott" koncepciót kidolgozni, hiszen a különböző területeken más-más önrendelkezési formákra van szükség.

Szilinek egyébként Semjénnel többször is volt személyes csörtéje. 2005-ben házelnökként például ő kérte fel a Fidesz-KDNP frakciót, hogy a kereszténydemokrata politikust hívják vissza az Országgyűlés emberijogi bizottságában betöltött alelnöki tisztségéből. Semjén Zsolt körül akkoriban azért forrott a levegő, mert kijelentette: „aki azt szeretné, hogy a tizenéves fia első szexuális tapasztalatait egy szakállas bácsitól szerezze, szavazzon nyugodtan az SZDSZ-re". Orbán Viktor megvédte Semjént, nem hívták vissza a bizottságból.