Hivatalos: megjött a tavasz!

2015.03.20. 11:30

Végre megtörtént az, amire mindannyian vártunk. Mi, akik a héten egyszer sem vettük fel a téli kabátunkat, fürdőztünk a meleg napsugarak és a lágy szellő simogató ölelésében. Éreztük, hogy ez valószínűleg nem a természet csalárd játéka, hogy aztán pár nap múlva húsz centi hó borítson sötét fátylat tavaszváró hangulatunkra. Nem, bizony nem, most már nyugodtan kijelenthetjük, megérkezett a T-A-V-A-SZ!

A jó hír, hogy ezt nem az időjósok állítják, hanem a tavasz egyik kevésbé ismert, de annál megbízhatóbb hírnöke, a 

fiókás tyúktaréj.
Gagea spathacea

Ez a játékos nevű növény nem az a fajta kommersz hajtás, amit bármelyik erdőben le lehet legelni, Magyarországon csak az Észak-Alföldön honos. Társas lény, együtt pompázik a tavasz jöttét jelző többi hagymás-gumós növénnyel, így a hóvirággal, a krókusszal, a kárpáti sáfránnyal, a téltemetővel és a csillagvirággal. 

Hogy tovább fokozódjon a varázslat, a fiókás tyúktaráj a liliomfélék családjába tartozik, virágai sárgák, kocsánya kopasz! Habarics Béla, a Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy egykor nagyon sok tyúktaréj virágzott a vidéket, de az ártéri erdők területi csökkenése, a termőhelyi viszonyok átalakulása, és a növények egykor tömeges szedése megtizedelte az állományt. 

Nagyon kell rájuk vigyázni, mert védettek.