A kormány nagyon le akarja nyomni Tarsoly Csabát

2015.03.24. 14:33

Az Index információi szerint komoly kormányzati nyomás nehezedik a nyomozó hatóságra, hogy rács mögé dugják a Quaestor vezetőjét, Tarsoly Csabát.

A Hír24 kormányközeli forrásból egyenesen úgy értesült, hogy Tarsoly két napon belül már előzetes letartóztatásban lehet, amit az is alátámaszt, hogy Rogán Antal fideszes frakcióvezető hétfőn a Parlamentben is jelezte: „gyors munkavégzést várunk el a hatóságoktól”

A fideszes vezetést különösen az idegesíti, hogy a Buda-Cash és a Hungária Értékparír Zrt. esetében a cégek bedőlését viszonylag gyorsan követték a rendőri intézkedések, és hét embert helyeztek előzetesbe, a Fidesz-közelinek tartott Quaestor-vezér viszont a mai napig szabadon reorganizálhatja vállalkozásait.

Az erősödő politikai nyomás ellenére a rendőrök a harmadik brókerügyben nem tudtak gyors és látványos lépeseket tenni, az intézkedéseket több probléma is nehezíti.

Tarsolyék jelentős ügyvédi támogatással próbálják elérni, hogy időt nyerjenek. A másik, még komolyabb akadály az, hogy a nyomozás kezdetén a Quaestor esetében nem találtak olyan nyilvánvaló bűncselekményre utaló bizonyítékokat, amelyek lehetővé tették volna az előzetes letartóztatás, vagy letartóztatások elrendelését. A pénzügyi szakértők bevonásával megkezdett nyomozás első eredményeihez pedig időre lenne szükség.

Idő azonban nincs. Úgy tudjuk, a nyomás a napokban már annyira fokozódott, hogy a politikusok azt sem bánnák, ha a brókerek bizonyítékok hiányában hamar szabadulnának az előzetesből. Akkor ugyanis kiengedésükért legalább a bíróságra lehet áttolni a felelősséget.

Tarsoly Csabáról, a nemrég becsődölt Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatójáról legutóbb az a pletyka járta, hogy eltűnt, de a jogi képviselője hétfőn megnyugtatott mindenkit. A Quaestor-vezér otthon ül a villájában és épp a hatóságokkal működik együtt - ebben a cikkünkben írtunk bővebben Tarsoly politikai kapcsolatrendszeréről.

A fokozódó politikai nyomással kapcsolatban azért akad néhány felmerülő kérdés:

  • Valóban a kormány mondja meg, hogy mit csináljon az ügyészség, bíróság?
  • Odaszól egy miniszter, hogy kit tartóztassanak le?
  • Komolyan le fogják tartóztatni Tarsolyt, és a kormánynak annyira fontos, hogy most kommunikáljon egy jó erőset – lám milyen kemények vagyunk –, hogy azt is bevállalja, hogy Tarsoly ennek az információnak a tudatában valami olyasmit csináljon, ami semmiképp nem fogja segíteni a későbbi nyomozást?