Eltávolítják Ságvári szobrát Makón

2015.03.24. 10:17

A Jobbik javaslatára eltávolítják Ságvári Endre szobrát Makón a Gerizdesi-városrészből, írja a Délmagyar. A lap szerint a képviselő-testület egy hónappal ezelőtt már elvi döntést hozott a kérdésről, szerdán arról határoznak majd, hogy Farkas Éva Erzsébet tárgyalást kezdhet a makói József Attila Múzeummal a szobor elhelyezéséről.

A Jobbik már 2012-ben kezdeményezte a szobor eltávolítását, de akkor a képviselő-testület még nem támogatta ezt, sőt az akkori MSZP-s vezetésű város döntése szerint az ügyet csak akkor veszik napirendre, ha azt a gerizdesi lakók kezdeményezik.

Úgy tűnik, erre a határozatra három évvel később már nem sokan emlékeznek, ugyanis Hadik Magda művét újra elővette a Jobbik, és  a jobboldali testület most támogatja az ügyet. Miközben a lap szerint a lakókat nem a szobor zavarja, hanem az, hogy elhanyagolt a park, ahol áll.

Ságvári Endre szobrának múzeumba helyezése ellen csak a DK-s Mucsi Tamás tiltakozott, aki szerint Ságvári antifasiszta ellenállóként tiszteletet érdemel, Hadik Magda alkotása pedig egyedi értéket képvisel. A lap szerint a lak

Mint ismert, a KDNP-s Rétvári Bence kezdeményezésére átnevezhetik a szegedi Ságvári gimnáziumot. Bár az átnevezés komoly vitát váltott ki, az Emmi államtitkára nem engedett a nyomásnak, és a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozva közölte, egyértelmű az álláspontja a kérdésben. Ugyanakkor a Szegedi Tudományegyetem szerint egyelőre nem tisztázott, hogy nekik vagy az Emminek kell-e kezdeményeznie a névváltoztatást.

Az MTA Ságvári Endre nevének használatát a "nem javasolt" kategóriába sorolta. 2013 óta közterület, 2014 óta pedig már cég, civil szervezet és közintézmény sem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy renntartásában vezető szerepet töltött be.

Ha szeretne tisztán látni Ságvári-ügyben, akkor olvassa el a Múlnak az évek, őrzi az ének című történelmi összefoglaló cikkünket.