Lázár szerint már nincs mi blokkolja Paks2-t

2015.03.24. 23:41

Minden akadály elhárult a megoldás útjából a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges fűtőanyag-ellátási megállapodással kapcsolatban – mondta el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az MTI-nek telefonon kedd este, miután tárgyalásokat folytatott Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztossal Brüsszelben.

Lázár elmondta, Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Luxembourgban tárgyalt az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és aláírni a megállapodást.

Lázár János tudatta: Canetével abban állapodtak meg, hogy rövid időn belül az Európai Bizottság is lezárja a kérdést. „Az Európai Bizottság észrevételeit Magyarország elfogadta, a finn modell alapján rendezzük a paksi atomerőmű kapacitásfenntartásának üzemanyag-szállítási szerződését" – fejtette ki a miniszter.  Magyarország 10 évre biztosít majd lehetőséget az oroszoknak arra, hogy fűtőanyagot szállítson az építendő reaktorokba. Ez Lázár János szerint az oroszok számára is teljes mértékben elfogadható.

Az Euratom azt kifogásolta, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól importált volna nukleáris fűtőanyagot. Az Európai Unió ez alapján blokkolta a Paks2-projektet, a 12 milliárd eurós orosz-magyar atommegállapodást.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az egyezség nagy jelentőségű, mert tavaly januárban Brüsszel azzal a feltétellel vette tudomásul a magyar-orosz megállapodást, hogy a fűtőanyag-szállítás, a versenyjog és az állami támogatások terén az uniós jognak érvényesülnie kell.

A Financial Timest azért perelik

Két héttel ezelőtt a Financial Times írt először arról, hogy Brüsszel a döntéssel blokkolja a beruházást, amit másnap az Európai Bizottság szóvivője cáfolt, arra hivatkozva, hogy a testület csak a fűtőanyag-szállítási megállapodással foglalkozott.

Az MTI kérdésére a politikus megerősítette: el fogják indítani a pert a lap ellen. „Ha ezt a megoldást elfogadják, akkor ez élő cáfolata annak, hogy az Európai Bizottság blokkolná a paksi atomerőmű kapacitásbővítését és fenntartását" - szögezte le Lázár János.

.