A magyar hadseregről akar információkat Oroszország

2015.03.24. 00:05

Orosz katonai ellenőrök tartanak ellenőrzést a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kedden - közölte még hétfőn Moszkvában újságírókkal Szergej Rizskov, a nukleáris veszélyek csökkentésével foglalkozó nemzeti központ vezetője.

Rizskov tájékoztatása szerint a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló úgynevezett Bécsi Dokumentummal összhangban zajlik majd a látogatás. Mint elmondta, az ilyen látogatások a haderővel kapcsolatos információk, illetve a hagyományos fegyverrendszerek és haditechnikai eszközök fejlesztési terveinek ellenőrzése céljából történnek, elsősorban a személyi állományról, illetve a hagyományos fegyverrendszerről és a haditechnikáról kapnak információt a parancsnokságtól, írja az MTI.

A bizalomerősítő és a biztonsági intézkedésekről szóló Bécsi Dokumentumot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 2011. november 30-i értekezletén fogadták el. Ennek értelmében a részt vevő országok információt cserélnek saját katonai erőikről, a haditechnikáról és a védelmi tervekről. Az ellenőrzés célja az, hogy az ellenőrzést végrehajtó állam meggyőződjön arról, hogy az ellenőrzött állam területén nem zajlik-e egyébként bejelentésköteles tevékenység. Minden állam három ilyen ellenőrzést köteles fogadni egy naptári évben.

Az ellenőrzés maximális időtartama 48 óra. Az ellenőrzésről készült jelentést az összes EBESZ-résztvevő állam megkapja.