Orbán úgy akar átjönni az osztrák határon, hogy ne vegye észre a különbséget

2015.03.25. 13:23 Módosítva: 2015.03.25. 13:30

A polgári kormány és Sopron között régi szerelem van

– kezdte beszédét Orbán Viktor Sopronban, és emlékeztetett arra, hogy Szájer József, a Fidesz uniós képviselőjének a kezdeményezésére lett december 14. a hűség napja arra emlékezve, hogy a város 1921-ben a népszavazáson Magyarországot választotta Ausztria helyett.

Mint mondta, Sopronba érkeztek először, hogy

meghirdessék a Modern városok programot,

miután a kormány úgy látja, hogy a vidéki Magyarország fejlesztésének kulcsa a vidéki városokban van. A többi 22 megyei jogú városba az elkövetkező hetek során látogat el a kormány.

Orbán szerint megmentették az országot az összeomlástól, már a saját lábán áll, de még jobb közlekedni rajta. „Nagy korszak kapujában állunk, most értünk el oda, hogy a vidéki Magyarországot fejleszthessük."

Fodor Tamás polgármesterrel ezért három témakörben írtak alá megállapodást a város és környékének részben uniós fejlesztési forrásokból való felvirágoztatására:

  • A közúthálózat fejlesztése: Sopron bekapcsolása az autópálya rendszerbe. A beruházás meghaladja a 100 milliárd forintot, de uniós forrás nincs rá, ezért Varga Mihálynak kell előteremtenie rá az összeget. Mint mondta, a kormány terve az, hogy minden megyei jogú város között legyen 4 sávos autóút, és minden autóút eljusson az ország határáig 2018-ig.
  • A belváros programja: egyházi, állami, magánkézben, illetve önkormányzati tulajdonban lévő épületek felújítása. Orbán hosszasan dicsérte a barokk város szépségeit, ahová szerinte minden magyar diáknak el kell egyszer jutnia. 
  • A Fertő-tó és térségének fejlesztése: „Az a cél, hogy ha Ausztriából átérünk Magyarországra, akkor semmilyen színvonal süllyedést ne érzékeljünk, semmilyen fejlődésbeli különbség ne látszódjon meg” – mondta a miniszterelnök.

Sopron polgármesterével Orbán Viktor megállapodott két munkacsoport felállításáról is, az egyikben ipari parkokról egyeztetnének, mert csak turizmusból nem lehet megélni. Mint mondta, most átjárnak Ausztriába dolgozni az emberek, ám nem ez a helyes,

a keményen dolgozó embereknek

a határ innenső oldalán is kell munkalehetőséget teremteni. A másik munkacsoportban pedig egy komplex sportberuházási programról tárgyalnának, ami szállodafejlesztésekkel is járhatna.

A miniszterelnök szerint Sopron polgármesterét kérte fel először arra - de a következő hetekben ezt minden megyei jogú városban megteszi majd -, hogy az Ukrajnából érkező aggasztó hírek miatt válasszanak ki egy kárpátaljai települést, és az ott élő magyaroknak adjanak meg minden segítséget, és vállalják el a falu patronálását.

A Kisalföld a tárgyalásokról mellesleg azt írja, hogy azon Orbánon és Fodoron kívül Lázár János, helyi vállalkozók, a rektor, a plébános és a kormánypárti önkormányzati képviselők vettek részt, ellenzékiek nem.