Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
2 °C
9 °C

Botka is a Ságvári átnevezése ellen tüntet

2015.03.30. 21:00 Módosítva: 2015.03.30. 21:15

A Délmagyar beszámolója szerint több mint kétezren vonultak fáklyákkal a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése elleni tüntetésen.

A demonstráción megjelent Botka László szegedi polgármester és a gimnázium tanára, Barok István is, aki nyílt levelet írt az Emmi döntése ellen tiltakozva. A fáklyás menet fél 8-kor indult az Aradi Vértanúk teréről a megyeházára, ahol a szervezők petíciót adtak át a minisztériumnak címezve. A kormányhivatal előtt Ságvári nevét kiabálták.

Ahogy azt már korábban megírtuk, Rétvári Bence, az Emmi KDNP-s államtitkára február közepén jelentette be, hogy átnevezik a gimnáziumot, mert nem tetszik neki, hogy egy antifasiszta ellenállóról nevezték el. Rétvári az MTA állásfoglalására hivatkozott, ami szerint Ságvári a kommunista áldozatvállalás jelképe lett és a 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható, ezért nem javasolt róla közterületet elnevezni. 

Az átnevezés ötlete a korábban a gimnáziumban végzett politikusok között is vitát generált, de egy 37 éve ott dolgozó tanár is nyílt levelet írt a névadó mellett állást foglalva. Az átnevezés ellen Facebook-csoport is alakult, az Index szavazásán pedig a többség arra szavazott, hogy maradjon Ságvári a Ságvári, minthogy átnevezzék.

Ha szeretne tisztán látni Ságvári-ügyben, akkor olvassa el a Múlnak az évek, őrzi az ének című történelmi összefoglaló cikkünket.