Most a Munkáspárt nyerte az ellenzéki veresenyfutást

2015.04.01. 19:52

A Munkáspárt is benyújtotta a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) - tudta meg az Index. Így most a többi ellenzéki pártnak várnia kell arra, hogy erre vonatkozó kérdést nyújtson be, mivel azonos tárgyú kérdést nem lehet benyújtani. 

Korábban a Szepessy Zsolt vezette Összefogás Párt előzte be a parlamenti ellenzéket. Az NVB január 23-án tagadta meg Szepessy Zsolt aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, amelyen az a kérdés szerepelt, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?" Az NVB szerint egy eredményes népszavazás olyan jogszabály megalkotására kötelezné a jogalkotót, amely valamennyi üzlet zárva tartását tenné kötelezővé, ez pedig sértené a vállalkozás szabadságának alkotmányos alapjogát. Az NVB arra is kitért határozatában, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének sem, mivel egy sikeres népszavazás olyan mértékben érintené a hétköznapi életet, amelynek a következményei nem beláthatóak a választópolgárok számára. 

Szepessy az elutasítás miatt felülvizsgálati kérelemmel élt, ennek elbírálása után lett volna lehetőség arra, hogy a parlamenti ellenzéki pártok is benyújthassák a kérdéseiket.

De ha az NVB rá is bólint egy kérdésre, a kiíráshoz össze kell gyűjteni 200 ezer aláírást is. Érvényes népszavazást ráadásul az Alaptörvény elfogadása óta nehézkes lebonyolítani. Míg korábban az összes szavazásra jogosult egynegyed része plusz egy fő kellett az érvényességhez, addig 2011 óta már 50 százalék plusz egy fő. Azaz több mint 4 millió embernek kellene elmennie szavazni.   • Tippek
  • Bankszámla