Orbán két órán át váratta híveit Tapolcán

2015.04.09. 16:46

A tapolcai Malom-tó partján több száz fideszes és több tucat sajtós zsúfolódott össze, egy üres pódiumra szegeződött minden tekintet: ide várták Orbán Viktor miniszterelnököt, aki Ajkán meg Sümegen már lezavarta a műsorát, innen viszont két órát késett. A jelenlévők idegeit a dehidratáción kívül az is végig borzolta, hogy a túloldalon néhány szolidaritásos tüntető teljes erővel bömböltette az Örömódától a Nem tetszik a rendszeren át az Illés-féle Ne gondoldig az összes olyan dalt, amivel ki lehet készíteni a fideszeseket.

Végül az utolsó utáni pillanatban befutott a miniszterelnök. A késésről nem esett szó az alig 10 perces beszédében. Orbán Viktor három nappal a tapolcai időközi választás előtt igyekezett megtámogatni a fideszes Fenyvesi kampányát, a rendezvény elsősorban a fideszes aktivistáknak szólt, őket buzdította végső erőfeszítésre.

Amikor felbukkant Orbán, a tüntetők kereplőkkel, megafonnal és szirénával, hívei pedig tapssal és „Viktor! Viktor!”-ozással fogadták. A miniszterelnök, aki papír nélkül beszélt, többször is odaszúrt a tó szemközti oldalán álló tüntetőknek. Velük kezdte beszédét is.

Kétfajta ember van jelen: akik kíváncsiak arra, hogyan támogathatják a Fidesz–KDNP jelöltjét, és aki azért jöttek, hogy elrontsák a napunkat. Szabadság és demokrácia van, ezért ez az ő dolguk; a miénk pedig az, hogy ezt ne hagyjuk

− mondta. Orbán méltatta a tavaly meghalt Lasztovicza Jenő munkásságát, aki szerinte magasra tette a lécet, amit most Fenyvesinek kell megugrania. A szimpatizánsok feltüzelésére felidézte a 2002-es vereséget követő újjászervezést, majd 2010-et, „amikor kétharmaddal hazavágtuk őket".

Általánosságban beszélt arról, hogy milyen fontos a jó kormányzás, de közben gúnyos csitítgatással szólt ki a tüntetőknek, és rájuk utalva azt mondta:

Lehet vasárnap dühösnek lenni, de vasárnap után hétfő lesz, és akkor dolgozni kell.

Majd a „Hazudik! Hazudik!” kiáltozásra is kicsúszott az ösztönös reakció: „Igen, igen, persze..." − mondta.

Orbánt lehazugozták, erre nevetve visszaszólt

Fenyvesit olyan emberként jellemezte, aki nem ijed meg a saját árnyékától, de higgadtság és józan ész is jellemzi, ezért alkalmas a parlamenti munkára.Orbán a választás tétjére is kitért. Szerinte a mostani választás nem politikai és nem kormányzati kérdés, ha ugyanis most nem nyernek, akkor

Na, bumm! Legfeljebb nem 65 százalékkal kormányzunk, de így is Európa legerősebb kormánya leszünk. Nix ugribugri, végigcsináljuk az elkövetkezendő három évet.

Ezután hatalmas ováció közepette távozott. A tó partján pedig megjelentek Rig Lajos szórólapozói.