Orbán Viktor a kapufát hibáztatja a Jobbik győzelméért

2015.04.12. 22:15
A Jobbik nyerte a tapolcai választást, a Fidesz jelöltje Fenyvesi Zoltán már gratulált is neki az eredményhez. Korábban sokat írtunk arról, hogy az választásnak országos tétje is van, összegyűjtöttük, hogy reagáltak a pártok és pártvezetők az eredményre. Orbán a kapufát emlegette, Vona azt mondta, "nix Orbán Viktor, nix Fidesz".

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon reagált, és szűk szavúan csak annyit írt, hogy előfordul, hogy kifelé pattan a labda a kapufáról. Orbán eszerint figyelmen kívül hagyja, hogy bár szoros volt a verseny, a körzet kétharmada szavazott a kormánypártok ellen.

Van olyan, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda. Tisztelettel köszönöm a bennünket támogatók bizalmát. Köszönöm a munkát Fenyvesi Zoltánnak és az aktivistáknak. Sokat dolgoztak, szép munka volt.

Posted by Orbán Viktor on 2015. április 12.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a pártja történelmi győzelmet aratott, hiszen először tudott ugyanis olyan politikai párt országgyűlési egyéni mandátumot szerezni, amely "nem volt részese az elhazudott, elsikkasztott rendszerváltozásnak". Vona szerint "elbukott az arrogancia, a tisztességtelenség, a fenyegetés és a korrupció".

Eddig működött egy rendszer, ami a félelemkeltésre, a zsarolásra, a megfélemlítésre, a magyar emberek tűrőképességének határtalanságára épített", de a mostani választás azt bizonyította be, hogy az embereknek elege lett a fenyegető, mindent megkaparintani akaró hatalomból, és szerinte azt mondták,

elég volt, nix Orbán Viktor, nix Fidesz.

A nagyot bukó MSZP elnöke szerint új helyzet van a hazai politikában. "Világossá kell tennie mától a Fidesznek, hogy hol áll" - jelentette ki Tóbiás József. Tóbiás szerint az MSZP felelőssége abban áll, hogy egy közel egyharmados választási eredmény birtokában tovább folytassa a munkát. Hozzátette: jelenleg megvan a Fidesz felelőssége is, mint kormánypártnak, "de ha így folytatja, nem lesz a jövőt formáló ereje".

Szerinte a Fidesznek világossá kell tennie, hogy a demokratikus oldalon áll-e, "ott, ahol vannak versengések, vannak viták, sőt konfliktusok, de nem kérdőjeleződik meg az európai értékek iránti elkötelezettség, az emberi élet és értékek tisztelete", ahol,

ha nem határolódik el olyan képviselőjelöltektől, képviselőktől, akik ma is az Országgyűlésben ülnek és nyíltan zsidóellenes, cigányellenes mondatokat mondanak, akkor már nem formálja a jövőt.

A DK két tanulságot vont le az eredményből. Egyrészt szerintük a szavazók kiábrándultak a Fideszből, másrészt "a náci szellemiségű Jobbik győzelme és megerősödése, amely a Fidesz rovására, szavazói negyedének elvesztésével történt, erős figyelmeztetés kell, hogy legyen minden demokrata számára" - írta Gréczy Zsolt.