Nyomozás alatt álló vezető került a katasztrófavédelem élére

2015.04.14. 13:14

Az előzetes híreknek megfelelően Tollár Tibor vezérőrnagy váltja Bakondi Györgyöt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) élén. Ezt az MTI szerint Pintér Sándor kedden jelentette be a katasztrófavédelem főigazgatóságán, és a döntés hallatán nyilván egyetlen tűzoltó sem fogja elejteni a létrát, hiszen Tollár eddig is az OKF élén, egészen pontosan gazdasági főigazgató-helyettesként dolgozott.

Bakondit érdemei elismerésével nyugdíjazták, ami azt jelenti, hogy „a vörösiszap-katasztrófa elhárítása és az árvízvédelem területén elvégzett kiemelkedő tevékenysége” indoklással megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjének katonai tagozatát a csillaggal. Pintér Sándor azonban legnagyobb érdemének nem ezt, hanem a katasztrófavédelem új szervezetének kialakítását és működtetését tartja, melynek eredményességét bizonyítja, hogy az elmúlt három évben felére csökkent a tűzesetek száma.

Érdemes felfigyelni arra, hogy Tollár titulusa nem főigazgató, hanem csak megbízott főigazgató lesz, és megbízatása is csak hat hónapra szól.

Ennek az az oka, hogy személye körül nincs minden rendben: az Origo írta meg, hogy Bakondi régi munkatársaként ismert Tollár ugyanis érintett a BM Heros Zrt. összeférhetetlenségi ügyében, amelyet jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgál a volt tűzoltó szakszervezeti vezető, Árok Kornél bejelentése alapján. Több katasztrófavédelmi vezetőről kiderült ugyanis, hogy vezetőségi tagok a tűzoltógépjárművek gyártásával, javításával, felújításával is foglalkozó – egyébként az OKF tulajdonában álló – cégben.

Frissítés:

Szintén az Origo írta meg, hogy a kormány a múlt héten törvénymódosítással akarta orvosolni az összeférhetetlenséget, mellyel kiterjesztette volna a hivatásos állomány vezetőit érintően kiterjesztette volna a főálláson kívüli egyéb munkaviszony létesítésének lehetőségeit. Ezt azonban végül visszavonták. Tollár viszont - amellett, hogy a BM semmi kivetnivalót nem talált a mellékállásában - minden BM Heroes Zrt.-ben vállalt tisztségéről április 10-i hatállyal lemondott.