Kis magyar abszurd lett a sportpályából

FullSizeRender
2015.04.15. 14:04

Nincsenek irígylésre méltó helyzetben a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskola diákjai. Hiába készült el ugyanis a gyönyörű új sportpályájuk, az élet kibabrált velük, és egyelőre nem vehetik birtokba. Pedig remek dolog történt: az iskola közvetlen közelében, a Szemlőhegy és a Rómer Flóris utca sarkán egy régóta használaton kívüli telken kézi- és kosárpálya épült nekik.

A II. kerületi polgármester, Láng Zsolt részvételével múlt hét pénteken meg is lett volna az avatás, ám ez a következő péntekre tolódott. A polgármester ugyanis nem ért rá, és ezért a rendezvény egy hetet csúszott, ám a gyerekek addig nem használhatják a pályát – méltatlankodott az Indexnek az egyik szülő.

A csúszás okáról írásban kérdeztem Láng Zsolt polgármestert. Ő egy hozzáfűzött megjegyzéssel küldte tovább hivatalának a megkeresést, de nem kellő körültekintéssel, így azt én is megkaptam. Lángot ez érdekli:

Van gyereke a suliba, kerdezd mar meg?

Ez feltehetőleg valami belső  használatú poén, amit az újságírók kekeckedése szült, mert a kerület sajtósa nem érdeklődött a gyerekeim iskoláiról.

Rossz idő

A kérdésekre a hivatal annyit válaszolt, hogy

  • a halasztást az időjárási előrejelzésre hivatkozva maga az iskola kérte, amit a hivatal tudomásul vett,
  • a diákok pedig a halasztástól függetlenül igénybe vehetik a pályát.

"Direkt kértem az igazgató asszonytól, hogy a diákok használhassák, nem szerettük volna egy protokoll szalagátvágás miatt 800 gyerek szabadidős tevékenységét korlátozni" – közölte Láng sajtóreferense, és ha ez mégsem teljesült, akkor az szerinte biztosan nem a polgármesteri hivatal sara. 

Az avatást a kedvező időjárási előrejelzés ismeretében most pénteken megtartják, Balaton Balázs tájékoztatása szerint a polgármester mellett jelen lesz a MOB egyik képviselője és Simicskó István sportért felelős államtitkár is. 

Csak a II. kerületben volt rossz idő

"Pénteken derült vagy gyengén felhős idő volt, csapadék sehol sem fordult elő. A hőmérséklet csúcsértéke 17 és 22 fok között alakult. (...) A főváros külterületén pénteken a hőmérséklet napi középértéke 11,6 fok volt, ez 1,6 fokkal magasabb, mint a sokévi átlag."

Az április 10-i időjárás megfelelt az előző napokban közzétett előrejelzéseknek.  

(Forrás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat napi jelentései.)

Száradó felfestés, megbízhatatlan ivókút

Horváth Attiláné, az iskola igazgatója elismerte, hogy egyelőre még tényleg nem volt testnevelésóra az új pályán, ennek viszont nem az avatás csúszása volt az oka, amit a rossz időjárástól tartva valóban az iskola kezdeményezett.

„800 gyereket kivinni komoly munka, nem akartuk, hogy az átadásra készült bemutatót akadályozza a rossz idő” – mondta Horváthné, megjegyezve, hogy nagyon örülnek az önkormányzat által az iskolának használatba adott területnek, amelynek kialakításához adományaikkal a szülők is hozzájárultak.

A műszaki átadás megtörtént, de egyelőre még szárad a pályák felfestése és volt néhány kisebb műszaki hiányosság – például az ivókút még nem működött megbízhatóan – aminek elhárítása előtt nem lett volna helyes az objektumot használatba venni. Eddig ezért csak az átadási ünnepségre készülő diákok gyakoroltak rajta.

Beosztás, rágógumi

„A gyerekekkel meg kell ismertetni a használati szabályokat is,

nem lehet például étellel, rágógumival a pályára menni”

– adott egy újabb szempontot az igazgató.

Most alakítják ki az osztályok tornatermi beosztását is, ezután vehetik igénybe az iskolások az új sportlétesítményt. Az már biztos, hogy a mindennapi testnevelés órát az iskola az új objektummal már megfelelő tartalommal tudja megtölteni, nem lesz szükség arra, hogy a gyerekek jobb híján lépcsőzzenek vagy „Áldás-kört” fussanak az iskola körül.

Update 15.28!

Cikkünkre reagált a kerület polgármesteri hivatala! A kiegyensúlyozott tájékoztatással kapcsolatos törvényi kötelességünket szem előtt tartva észrevételüknek megfelelően közöljük, hogy "sok negatívum mellett azért megemlíthető tény még, hogy az önkormányzat ingyen az iskola rendelkezésére bocsátotta a több tízmilliós telkét és azon egy több, mint 15 millió forintos új sportpálya épülhetett az iskolába járó 800 gyermek részére."