Gusztáv
3 °C
7 °C

Nagyon elegük lett a kórházi beszállítóknak

2015.04.15. 09:40 Módosítva: 2015-04-15 10:58:45

Hiába kongatták a vészharangokat, hiába tettek javaslatokat és írtak levelet Balog Zoltánnak és Zombor Gábornak, még csak választ sem kaptak azok az orvostechnikai beszállító a cégek, amelyeknek súlyos tízmilliárdokkal tartozik az állam. A cégeket képviselő Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) ezért most közvetlenül Orbán Viktorhoz fordult. 

A két szervezet szerda délelőtt kiadott közleményében azt írja: a miniszterelnöktől azt kérik, tegyen lépéseket a helyzet megoldására.

A kórházak adóssága ugyanis már minden nap 150 millió forinttal emelkedik.

A két szervezet szerint a mostani helyzet olyan "barkácsmódszerekre" kényszeríti a kórházakat, ami súlyosan veszélyeztetheti a betegellátást.  
 

A két szervezet április elején válságtanácskozást hívott össze, miután úgy látták: a kormányzati ígéretek ellenére az állam nem fogja április elsejével kifizetni a kórházak hatalmas adósságait.  A kórházi adósságállomány a kamatokkal és egyéb költségekkel együtt már mintegy 90 milliárd forintra hízott. A kormány erre 60 milliárdos keretet különített el. Ez eleve nem lett volna elég a teljes adósság kifizetésére, mégis nagy segítség lett volna a tartozások miatt fuldokló cégeknek. 

A lejárt tartozások csaknem fele 60 napon túli, a pénz 5 százalékára pedig már több mint egy éve várnak a vállalkozások. Az átlagos fizetési késedelem mintegy 8 hónap. Egyes tagvállalatok éves árbevételének ma már több mint a fele kórházak felé fennálló kintlévőség, így sokszor adó- és járulékbefizetéseiket is hitelekből kénytelenek finanszírozni. A várható adósságkonszolidációról szóló bejelentés tovább rontotta a helyzetet: a kórházak arra számítva, hogy az állam majd jótáll helyettük, még kevésbé fizették adósságaikat.

Az Origo nemrég azt írta: tovább késik a kórházak adósságának átvállalása és az intézményi struktúra átalakítása is, miután a Zombor Gábor egészségügyi államtitkár által kidolgozott koncepciót a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség visszadobta. Az Origo szerint a javaslatcsomagot Lázár János és a Fidesz-frakció egy része torpedózta meg, amiről Zombor is már csak közvetlenül a kormányülés előtt értesült. Bizonyos körökben még Zombor menesztése is felmerült, de az államtitkár azt mondta: nem tud ilyen szándékról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!