Romagyilkosságok: K. Árpád panaszairól szólt a nap

IMG 5207
2015.04.15. 14:12
A sorozatgyilkosság másodfokú perének első napja a tényleges életfogytiglan ellen hadakozó elsőrendű vádlott eljárási panaszainak a felolvasásával telt el. A tárgyalásra a sajtón kívül más alig volt kíváncsi, a rokonok közül csak a meggyilkolt kisfiú édesanyja jött el.

Szerdán elkezdődött a Fővárosi Ítélőtábla dísztermében a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat másodfokú pere, amelynek az a tétje: jogerőssé válik-e a másfél éve kiszabott három tényleges életfogytiglan, a negyedrendű vádlottnak, a sofőrködő Cs.Istvánnak pedig a 13 év fegyház.

A sajtón kívül szinte senki nem jött el meghallgatni a tárgyalást. Külön széksort készítettek ki a bírói pulpitus és a vádlottak közelébe a sértettek és az áldozatok hozzátartozói számára, de a székek üresen maradtak. A tanácselnök bíró elmondta, hogy értesítették pedig az érintetteket. Amikor a neveket felolvasta, kiderült, hogy egyvalaki mégis eljött, a fiatal asszony, akinek a férjét és ötéves kisfiát meggyilkolták Tatárszentgyörgyön. Az asszony azt válaszolta halkan a bíró kérdésére: nem szeretne előre ülni. A terem hátsó részén, az újságírók közé ülve hallgatta végig a tárgyalást.

Az ügyészség alapvetően elégedett volt a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletével, csak kisebb korrekciókat kérnek, illetve azt akarják, hogy Cs. István is szigorúbb büntetést kapjon. Az ügyészség szerint azért erdemel szigorítást, mert lehetősége lett volna a sorozat megakasztására, még Tiszalök előtt szólhatott volna a rendőröknek.

A vádlottak célja elsősorban az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyeztetése. Látszott, hogy rengeteg energiát fektettek ebbe. A tanács egyik tagja több mint két órán keresztül olvasta fel csak az elsőrendű vádlott, K. Árpád eljárási kifogásait és panaszait. Ezalatt négyszer váltották le a vádlottakra vigyázó kommandósokat, az egyik ügyvéd elaludt. K. a nyomozók és a bíróság munkáját egyaránt támadta, egészen a legapróbb részletek szintjéig. Panaszolta például a tanúkihallgatások módszertanát, az őt ért inzultusokat a hallgatóság részéről a törvényszéken, a szerinte következetlen bizonyítási eljárást, a bizonyítékok kezelését.

K. Árpádon kívül P.  Zsoltnak volt rövid kifogás- és indítványismertetése. Ő szintén a bűnjelek szakszerűtlen kezelését kifogásolta, és az első fokon eljáró bíró szerinte önkényes, elfogult eljárását. Az iratokat ismertető bíró elmondta, hogy az első fokú ítélet kihirdetése óta P. Zsolt egy másik jogerős büntetőügye is lezárult: 2013 októberében garázdaság és súlyos testi sértés miatt 10  hónap felfüggesztettet kapott.

A vádlottak és védőik fenntartják az indítványaikat. K Árpád ügyvédje bejelentette, hogy indítványt tett két kapcsolódó, és ezért a jelenlegi perre is lehetséges hatással bíró büntetőeljárással kapcsolatban. Tudomása szerint a belügyminiszter kezeményezte, hogy a besenyszögi fegyverrablás (itt szerezték a vádlottak a romagyilkosságoknál használt fegyverek egy részét) ügyében hosszabbítsák meg a rendőrségi nyomozást: az ügyvéd indítványozta, hogy a bíróság derítse ki, hol tart a nyomozás. A Katonai Biztonsági Hivatal négy dolgozója elleni zárt eljárás pedig  tudomása szerint már bírósági szakban van, az űgyvéd ennek az állására is kíváncsi.

A main kívül még négy tárgyalási napot írtak ki, a következő pénteken lesz.