Az Iwiw atyja elindította új szájtját

2015.04.16. 14:03

Januárra ígérte, végül áprilisban elindult Várady Zsolt új kezdeményezése, a Populus.hu. Az egykori Iwiw létrehozójának reményei szerint ez az oldal a civil szerveződések fontos fóruma lehet. A múlt évben több ellenzéki tüntetésen is felszólaló Várady azért is lépett a háttérbe, hogy ezt a projektet csapatával megvalósíthassa.

Nem hagyományos értelemben vett közösségi oldalról van szó: a polgárok a monitor elől élhetik meg majd a digitális közvetlen demokráciát, azaz mindenféle ügyeket jelenthetnek be, azok megoldását pedig nyomon követhetik. 

Az oldal egyelőre erősen tesztüzemmódban van, ez nemcsak abból látszik, hogy a cikk írásának pillanatában valószínűleg a nagy érdeklődés miatt már akadozik, hiányos a betöltése, hanem hogy nem igazán vannak mégmegoldandó ügyek. Elsőre két témát dobott be a Populus.hu:

  • Legyen kevesebb kerékbilincs. Évente csak Budapesten félmilliárd forint büntetést fizetnek az autósok emiatt.
  • Egy számlára lehessen utalni az adókat és a járulékokat. Jelenleg a NAV felé azt öt számlára kell megtenni, ami évente 12,7 milliárd forintot von el a vállalkozásoktól.

Az oldal saját leírása szerint „egyelőre olyan, az államhoz, annak intézményeihez köthető közügyek jelennek meg, melyek problémásak, hibásan működnek. Ebbe nem tartoznak bele sem magánszemélyekre, sem civil szervezetekre / szerveződésekre vonatkozó ügyek, felvetett problémák”.

A bővebb leírásból sem derül ki igazán, hogy a konkrét ügyeknél milyen szerepet tölt majd be az oldal a listázáson kívül. Mivel segítők jelentkezését is várják, lehetséges, hogy minden egyes felvetett problémát kézzel bírálnak majd el, juttatják el a döntéshozókhoz, illetékesekhez talán csak magukat a problémákat, talán a javaslatokat.

Meglátjuk majd, miben tud újat nyújtani az oldal a hasonlóan mindenféle közös, de főleg közlekedéssel és utcarendezéssel kapcsolatos budapesti ügyek megoldására szakosodott, 2012 óta működő jarokelo.hu-hoz képest, ami egyszerű felületen, automatizáltan köti össze a felvetett ügyeket azok valószínűsíthető gazdáival. Várady az iWiW-vel túl korán jött, új projektje viszont lehet, hogy már kicsit elkésett.