A Pedagógusok Szakszervezete beperli a kormányt, ha nem vonja vissza a Raoul Wallenberg bezárását

2015.04.16. 17:19

Ha a kormány nem vonja vissza a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megszüntetéséről szóló döntését, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) bíróságra megy, hogy megpróbálja érvényteleníteni a határozatot, mivel az szerintük jogszabálysértő. A PSZ erről levélben tájékoztatta Orbán Viktort és a kormányt.

A szervezet közleménye szerint a kormány nem tartotta be a köznevelési törvényben leírt szabályokat. Például azt, hogy mielőtt véleményt alakítana ki egy iskola bezárásáról, több csoport véleményét bekéri: szülőkét, diákönkormányzatokét, a dolgozókét, szakközépiskola és szakiskola esetén még a Fővárosi Gazdasági Kamaráét is.

A PSZ szerint a kormány a fejük felett hozott egy döntést, amiről a Klik Szakképzés-Szervezési Főosztálya tájékoztatta az iskola igazgatóját, akit arra kért, hogy a feladatok "átadás-átvételéről szóló tájékoztatót késedelem nélkül juttassa el az érintett közösségek véleményezésére és a véleményeket április 30-án 16 óráig küldje meg", írta a PSZ közleményben.

A héten derült ki, hogy a kormány elveszi a II. világháború alatt a budapesti zsidó embereket mentő svéd diplomatáról elnevezett iskola épületét, hogy odaadja a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. A Raoul Wallenberg Egyesület megdöbbenve hallotta a hírt. Az épület átadása szerintük gyakorlatilag az iskola megszüntetését is jelenti. Az egyesület azt írta, hogy akkor nem szűnik meg az iskola, ha a jelenlegi "struktúrájában és méretében egyben marad" az intézmény, nem darabolják szét. Szerintük van olyan iskolaépület a fővárosban, amivel ez megoldható lenne.

ez szolgálná azt, hogy a magyar ifjúság megfelelően felvérteződjön a körükben egyre inkább újraéledő ordas eszmékkel szemben.

- írta az egyesület, ami szerint egy ilyen döntést "megértéssel fogadnának Raoul Wallenberg tisztelői, az általa megmentett túlélők, valamint a hazai és nemzetközi közvélemény is".