Zuglói tűz: régi gond a szeméttelep

2015.04.16. 11:03

Nem a csütörtök hajnali tűz volt az első, ami miatt a zuglói Rákospatak utca 123. alatt lévő szeméttelep gondot okozott a környék lakóinak.

Beszámolók szerint rendszeres volt az illegális szemétégetés a telepen. Erre hivatkozva a XIV. kerület önkormányzati képviselője, Várnai László már egy évvel ezelőtt is az akkori polgármesterhez, Papcsák Ferenchez és az akkori jegyzőhöz fordult. 

„Kérem, tegyék meg a szükséges intézkedéseket, a saját hatósági osztályunk vagy más hatóságok ellenőrizzék a telephely engedélyeit, tevékenységét” – állt Várnai tavaly márciusi levelében, megjegyezve, hogy ő maga is látta a szemétégetés nyomait, és szükség esetén fotókat is tud mellékelni a feljelentéshez.

Ennek ellenére nem történt semmi a telep ügyében, Várnai szerint azért, mert az önkormányzat nem akarta.

A füst azután is rendszeresen felszállt a telepről. „Leégetik a rézkábelről a műanyagot vagy egyszerűen felgyújtják a szeméthalmot az ott dolgozók, amikor már túl sok gyűlt össze” – mondta Várnai, aki blogbejegyzésében is írt a hajnali tűz kapcsán a már régóta gondot jelentő szeméttelepről.

Az októberben megújult vezetésű önkormányzat – a választásokon az Együtt-PM színeiben indulva karácsony Gergely nyerte el a polgármesteri széket – közölte: a szeméttelep a kerületben van ugyan, de a hely a MÁV tulajdona, vele áll szerződésben a szeméttelep bérlője. Az önkormányzatnak így semmilyen lehetősége nincsen, hogy fellépjen a szemétteleppel szemben. A MÁV állítólag maga is perben áll bérlőjével.