Buda-Cash-ügy: a KDNP-s brókerapós a forint ellen spekulált

2015.04.17. 12:18
A közpénzek devizaügyletekben való fialtatásának egyik hazai apostola volt a kereszténydemokrata Hargitai János. Ő irányította a Baranya megyei önkormányzatot, amikor a közgyűlés a forint gyengülésére játszva svájci frankba fektette pénzét. A KDNP-s politikusról szerdán derült ki, hogy családi kapcsolatban áll a Buda-Cash előzetes letartóztatásban lévő vezérigazgatójával. Hargitai teljesen elhatárolódott a „csaló” brókertől. A képviselőt hiába kerestük, nem kívánt válaszolni kérdéseinkre, pedig volt egy pár.

Világéletében az OTP-nél tartotta a pénzét, és semmi köze a brókerekhez – ezt állította magáról Hargitai János, amikor szerdán kiderült, hogy családi kötelék köti a bedőlt Buda-Cash vezérigazgatójához. A képviselő lánya a letartóztatott Tölgyesi Péter élettársa és néhány hónapja már gyerekének anyja.

Hargitai a kapcsolatról érdeklődő Blikknek azt mondta: alig találkozott Tölgyesivel, mert ők Budapesten élnek. 

Azt viszont nem említette, hogy parlamenti munkája miatt azért nem csupán évi két-három alkalommal tartózkodik a fővárosban.

A képviselő egyúttal csalónak is nevezte a Buda-Cash vezetőjét.

46 millió papírokban

A KDNP-s politikus vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy jelentős vagyont tart értékpapírokban: 23 darab ingatlan felsorolása után 46 milliós megtakarítást írt be a részvény/kötvény/kincstárjegy rovatba. Hargitai kijelentette, hogy pénzét nem a Buda-Cashnél és nem is a Quaestornál tartotta.

Hargita valójában politikusként nem ódzkodott annyira a brókerkedéstől, mint ahogy az mostani nyilatkozata alapján feltételezhető lenne.

Hazafiasan shortolta a forintot

A képviselő 2008-ban egy forintgyengülésre játszó devizaügylettel keltett nagy feltűnést a sajtóban. A Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként Hargitai volt a motorja annak az unortodox pénzügyi manővernek, amelyet az önkormányzat az Unicredit Bank bevonásával hajtott végre, hogy megforgassa a svájci frankos kötvényekben álló pénztartalékait.

A megyei önkormányzat 2007 decemberében hárommilliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket. A tervezett beruházások viszont nem indultak el időben, ezért a devizakötvényeket előbb visszaváltották forintra, majd újra devizát vettek belőle. Az ügyletet Hargitai verte át a közgyűlésen, és számos helyen nyilatkozott is róla, hogy tanácsadók ötlete alapján 

milyen biztos üzlet a forint svájci frankkal szembeni gyengülésre fogadni.

Az önkormányzat akkor vett devizát, amikor magasabb volt a forint árfolyama, de az elemzők már arra számítottak, hogy veszíteni fog értékéből. A svájci frankot 148 forintos árfolyamon vásárolták, majd végül 156 forintos áron váltották vissza.

Hargitai Jánost hiába kerestük telefonon, azt üzente, nem kíván válaszolni a kérdésekre.