Gyertek, gyerekek, zúzzuk le a temetőt!

2015.04.21. 11:20

Elképesztő részletek derültek ki a Borsod-Abaúj Megyei Főügyészség vádemelést bejelentő közleményéből (pdf)a szikszói temetőrongálóról. A tavaly októberben letartóztatott 21 éves nő bűnlajstroma hét betöréssel kezdődik, melyeket 13 éves gyerekekből verbuvált csapatával hajtott végre. A banda kisebb értékű zsákmányokért végrehajtott akciói mellett randalírozásairól is elhíresült, többször szórakozásból dobáltak be ablakokat. 

De a nő leginkább a temetőkbe szerette vinni fiatalkorú társait. Az aszalói református és a katolikus temetőkben kriptákat fosztogattak, kereszteket feszegettek le a sírokról. Kedvencük a szikszói zsidó temető volt; de nem anti- vagy filoszemitizmusuk miatt, hanem azért, mert a temetőt a második világháború után lezárták, és évtizedek óta csak a gyászolók járnak oda. A nő tanítványaival összesen negyven éjszaka járt ott, és vascsövekkel 64 kőből és márványból emelt sírt vert szét vagy döntött le - összesen 3,3 millió forintos kárt okozva.

Az ügyészségi közlemény szerint a bandát egy betörés közben érték tetten, a gyerekeket elengedték, de a nő ellen az ügyészség lopás, rongálás, kiskorú veszélyeztetésének bűntette és garázdaság miatt emelt vádat. 

A nő sem elfogásakor, sem azóta nem adott magyarázatot a vandalizmusra, az ügyészség is úgy látja, hogy minden motiváció nélkül, szórakozásból hajtotta végre a rongálásokat. Ennek ellenére nem pszichiátriai kezelést, hanem letöltendő börtönt indítványozott.