Rafael
19 °C
33 °C

Védett madarak fészkei pusztultak el a szabolcsi nádastűzben

2015.04.21. 17:10

Védett madarak, köztük szürke gém, nagykócsag és barna rétihéja fészkei pusztultak el a Kisvárda és Kékcse közötti természetvédelmi területen keletkezett nádastűzben kedden - közölte a Hortobágyi Nemzeti Park az MTI-vel. A természetvédelmi őrök gyors felmérése szerint a területen mintegy 30 szürke gém, 20 nagy kócsag és 2 barna rétihéja fészke semmisült meg a lángokban.

Eszméletlen érték

Mindhárom madár védett, a szürke gém és a barna rétihéja eszmei értéke 50-50 ezer, a nagy kócsagé 100 ezer forint. Az eszmei érték külön-külön madaranként, tojásonként és fészkenként meghatározott összeg.

Azt, hogy hány tojás lehetett a több mint ötven elpusztult fészekben, nehéz még megbecsülni is, hiszen a költési időszak most kezdődött.

A méheket és fácánokat megmentették

A lángok egy méhészetet, valamint egy fácánnevelő-telepet is veszélyeztettek, de a tűzoltóknak sikerült a létesítményeket megóvni a lángoktól.

A 20 hektáros terület foltokban égő tüzének nagy füstje miatt a Kisvárda és Kékcse közötti utat le kellett zárni a forgalom elől az oltás idejére. A lángokat négyórás munkával fékezték meg.

Kedden is égett a nádas

Kedden ugyancsak nagy kiterjedésű tűz volt Nyírkarász határában, ahol 30 hektáron égett nádas, valamint egy erdő száraz aljnövényzete. A 2-es, kiemelt fokozatú tüzet a baktalórántházi, a kisvárdai és a nyírbátori tűzoltók fékezték meg, a Szabolcs megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával.