Nem kértek a Klikből a nyíregyházi tüntetők

2015.04.28. 22:30

Demonstráción tiltakoztak diákok, szülők és tanárok az ellen, hogy a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola fenntartói jogát átadnák a Klebelsberg Intézménytartó Központnak (Klik). A tüntetők 2900 aláírásos tiltakozó petíciót adtak át a főiskola vezetőjének és a térségi országgyűlési képviselők meghatalmazottjainak. A szervezők szerint a demonstráción ezer-ezerötszázan vettek részt.

Az iskola szülői munkaközössége által meghirdetett tüntetés előtt tartott sajtótájékoztatón a szervezők elmondták, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára az elmúlt héten levélben utasította az intézményt jelenleg fenntartó Nyíregyházi Főiskolát, hogy az iskola fenntartói jogának átadásáról folytasson véleményezési eljárást az érintettekkel, így a szülői szervezetekkel is.

A szülői közösség egyértelműen ellenzi a fenntartóváltást és a Klikbe beolvadást. A szülők szerint a fenntartóváltást a minisztérium nem tudta elfogadható módon megindokolni, a változtatással pedig szerintük megszűnne az iskola szakmai, szervezeti önállósága és mozgástere.

A sajtótájékoztató után az iskola udvarán összegyűlt, fehér pólókat viselő, lufikat és transzparenseket tartó tanulók, szülők és tanárok tiltakozó menetben az Erdő soron és a Sóstói úton át a Nyíregyházi Főiskoláig vonultak, ott adták át a petíciójukat Jánosi Zoltán rektornak. A gyerekek kezében „El a kezekkel az iskolámtól!" és a „Nem akarunk Klik tagságot!" táblák voltak, sokan közülük a „Szeretünk Apáczai!" feliratú zászlókat lobogtattak, többen az iskola dalát énekelték. A tüntetők ezután a Kossuth térre vonultak, ahol átadták petíciójukat a térségi kormánypárti képviselők meghatalmazottjainak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma múlt héten az Indexnek azt válaszolta: felmérték az ország összes gyakorlóiskoláját, amelyek az egyetemek és főiskolák fenntartásában maradtak. Kilenc intézménynél látták úgy, hogy a gyakorlóiskola „nem támogatja” az egyetemi, főiskolai pedagógusképzést. A tárca problémája az volt többek közt, hogy az érintett iskolákban szerintük nem oktat elég szakmai gyakorlaton lévő pedagógushallgató, márpedig ez lenne a gyakorló iskolák célja.

Egyik gyakorlóiskola sem szűnik meg, de ezeknek az iskoláknak felajánlják, hogy az egyetemektől átveszi őket a Klik. Az Emmi szerint „a lépés nem okozna komoly változást". A miniszternek a törvény szerint május végéig kell döntenie erről.  „Addig minden érintett felsőoktatási intézmény véleményezi az államtitkárság kezdeményezését, és a döntést ennek figyelembe vételével – az intézményekkel lefolytatott egyeztetés után – hozza majd meg a tárca" – írta az Emmi.
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szombaton is azt mondta, semmilyen döntés nem született és nem is fog születni a gyakorlóiskolák átvételéről az egyetemek és az iskolák véleményének figyelembevétele nélkül.

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének 25 iskola tagja. Ezekben az iskolákban 18 ezer diák tanul. Az iskolákban 1719 pedagógus tanít, akik közül 786 szakvezető. Az egyetemek fenntartásában ezenkívül több gyakorlóóvoda is van.