Szijjártó: Augusztus végéig kiérnek Erbílbe a magyar katonák

2015.05.04. 17:45


A parancsnoki karhoz tartozó tisztekkel kezdődik el május végén, és augusztus végéig befejeződik az Iszlám Állam ellen induló magyar katonai kontingens kitelepülése az iraki Erbílbe, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn telefonon az MTI-nek a bagdadi tárgyalásai után. Szijjártó szerint Bagdadban nagyra becsülik a magyar kormány erőfeszítéseit, azt, hogy a közép-európai térségből Magyarország küld elsőként katonákat Irakba.

A miniszter elmondta: a magyar kontingens

  • 6 összekötő tisztből,
  • 110 szolgálatot teljesítő katonából,
  • valamint 27, Magyarországon készenlétben álló katonából áll.

Szijjártó szerint a magyar katonák őrzésvédelmi és biztosítási feladatokat fognak ellátni Erbílben és környékén. A magyar katonák fognak vigyázni arra a kiképző bázisra és kiképzőtisztjeire, amely a kurd város nemzetközi repülőterén található, és ahol az iraki hadsereget, valamint a kurd harcosokat, a pesmergákat képzik. Hasonló feladatokat látott el a magyar kontingens Afganisztánban is, ott a kabuli repülőtér őrzésvédelme volt a feladat.

A külügyminiszter szerint most is zajlanak a tárgyalások az olasz és az amerikai katonai kontingenssel a magyar katonák elhelyezéséről.