A Rákosi- és a Kádár-kor is kérdés az érettségin

2015.05.06. 08:00 Módosítva: 2015.05.06. 09:47

Megjelentek a matematika írásbeli megoldásai

Az Oktatási Hivatal oldalán közzétették a keddi matematikaérettségi hivatalos megoldókulcsát:

Az idei írásbeli történelemérettségi feladatlapján rövid kérdések szerepelnek a reformációról és a kiegyezésről, választható esszékérdések a Szent István-i államszerkezetről, II. Józsefről, az amerikai alkotmányról, a Rákosi-éra iparosításáról és a Kádár-korszak életmódjáról, értesült az Index. Kicsit sok a feladat, de a kérdések viszonylag könnyűek, értékelte első látásra a feladatlapot egy tanár.

Most is érzékelhető az az évek óta tartó trend, hogy a források rövidülnek, és a feladatlapok egyre inkább tényekre és adatokra kérdeznek rá. A kérdések nagyobb része a felvilágosodás kora utáni korszakokra vonatkozik, kevés feladat van az antikvitásból és a kora középkorból.

Az írásbelit történelemből a 2005-ös érettségi reform vezette be, addig csak szóbeli vizsgát kellett tenni ebből a tárgyból. A középszintű vizsga reggel nyolckor kezdődött, és háromórás. 

A vizsga két feladatsorból áll. Az első felében 10-12 egyszerű, rövid választ igénylő feladat van, amelyeket források (szöveg, térkép, grafikon, kép stb.) segítségével kell megválaszolni. A második részben esszéfeladatok vannak. Ezek közül hármat kell részletesen kifejteni írásban: egy egyetemes történelemre vonatkozó feladatot és kettő, magyar történelemre vonatkozót.

Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. A feladatok mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja. A diákok történelmi atlaszt és helyesírási szótárt használhatnak.

Az emelt szintű írásbeli 4 órás. Ez is két két feladatsorból, (rövid választ igénylő feladatok, kifejtendő feladatok) áll, de a kérdések nehezebbek.   

Történelemből középszinten 74 626-an, emelt szinten 6372-en tesznek ma érettségit. Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, spanyol, szerb és szlovák nyelven; emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek vizsgát történelemből. 

Egy feladat a tavalyi érettségiből

10. A feladat az 1989/90-es magyarországi rendszerváltással kapcsolatos. Részleteket olvashat az alkotmány 1989-ben elfogadott szövegéből. Oldja meg a feladatokat a forrásrészletek és ismeretei segítségével! (Elemenként 1 pont.)

a) „A(z) […] közhatalmat közvetlenül nem gyakorolhatnak.”

Melyik kifejezés hiányzik az idézett mondatból? Karikázza be a helyes válasz sorszámát!

1. miniszterek

2. önkormányzatok

3. pártok

b) „Kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.” „A törvényt aláírás előtt […] véleményezésre megküldi az Alkotmánybíróságnak, ha annak valamelyik rendelkezését alkotmányellenesnek tartja.”

Nevezze meg azt a tisztséget / közjogi méltóságot, amelyre a fenti részletek vonatkoznak! ………………………………………………………

c) „A Magyar Köztársaság a versenysemlegesség elve alapján elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a verseny szabadságát.”

Nevezze meg szakkifejezéssel azt a gazdasági rendszert, amelyikre az idézet utal! ………………………………………………………