A vihar megbontotta a kórház tetejét is

2015.05.07. 07:48 Módosítva: 2015.05.07. 07:49

A szerda esti és éjszakai vihar miatt 170 helyre kellett kivonulniuk eddig a tűzoltóknak, közölte csütörtökön reggel az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdu Márton elmondta: elsősorban Csongrád, Bács-Kiskun és Tolna megyében akadt feladatuk a tűzoltóknak.

A viharos erejű szél ágakat, fákat tört le, villanyvezetékeket rongált meg. Bács-Kiskun és Csongrád megye nyolc településén okozott zavart az államszolgáltatásban a vihar, amely 30 négyzetméteres területen megbontotta a kalocsai kórház tetejét, Nagyatád közelében pedig egy 20 méteres fát döntött a vasúti sínekre.

Kalocsán és Soltvadkerten diónyinál is nagyobb, 3-4 centis jégdarabok hullottak este. Ezeket a tojásnyi méretű jegeket Soltvadkerten fotózták.

Korábban Kiskunfélegyházánál lezárták az 5-ös főutat, mert több helyen fák dőltek rá. A településről Szeged felé haladókat - előreláthatóan délig - mellékutakra terelik.

A hidegfront szerdán nagy sebességgel érkezett meg Magyarországra. Délután jókora kontraszt volt az ország időjárásában: amikor Sopronban már 21 fokra csökkent a hőmérséklet, a környéken már erősen villámlott, Budapesten még 30-31 fokot mértek. 

A hidegfront mögött nagyrészt száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzsée szerint a  Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nagy részén túlnyomóan napos idő lesz gomolyfelhőkkel, záporeső csak kis eséllyel fordulhat elő. A Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felén több felhő várható, arrafelé a nappali gomolyfelhő-képződés is erőteljesebbnek ígérkezik, és elszórtan alakulnak ki záporok, esetleg zivatarok.

Az ország nagy részén napközben gyakran élénk, helyenként erős lökések kísérik az északnyugati, északi szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul. Késő esetére általában 11 és 16 fok közé hűl le a levegő.