Lázár János jó hírt hozott a háziorvosoknak, rosszat a dohánycégeknek

2015.05.07. 14:48

Ahogy azt megszokhattuk, csütörtökön Lázár János és Giró-Szász András Kormányinfo-tájékoztatót tart a kormány döntéseiről. A következőket jelentette be Lázár:

  • Jövő héten Varga Mihály benyújtja a 2016-os költségvetést és az adótörvényeket.
  • 15 százalékra csökken az szja, 5 százalékra a sertéshús áfája.
  • Csökkentik a bankadót, és eltörölhetik az önkormányzatok a háziorvosok helyi iparűzési adóját.
  • Megmarad viszont a dohánycégek egészségügyi hozzájárulása, és bevezetik a reklámadót.
  • Új közbeszerzési törvényt nyújt be a kormány, amely Lázár szerint átláthatóbbá teszi a rendszert.
  • Ha a KDNP benyújtja a javaslatot, tárgyalni fognak a magáncsőd intézményéről.
  • 100-150 milliárd forintos eszközbeszerzést is terveznek a kórházaknak uniós forrásból.

És most nézzük részletesen.

Jövő héten megismerjük a költségvetést

A szerdai kormányülés tetemes részét a jövő évi költségvetés tárgyalása tette ki – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány felhatalmazta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy jövő héten nyújtsa be a parlamentnek a költségvetést. A tervek szerint ezután 2015. június végéig elfogadhatják azt a képviselők.

A költségvetésről Lázár azt mondta, hogy még nem zárt le a kormány minden kérdést, jövő szerdán még folytatják róla a vitát. A főszámokat nem is ismertette a miniszter. Annyit azonban elismételt, hogy

az adócsökkentés költségvetése lesz,

hiszen 16-ról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa (ez 110-120 milliárd forint pluszt jelent az embereknek, értelemszerűen a jobban kereső emberek részesülnek ebből jobban).

Emellett jövőre csökken a sertéshús áfája, 2016-tól ez 5 százalékos áfakulccsal adózik. Varga Mihály jövő héten az adótörvényeket is benyújtja a költségvetéssel együtt, ahogy ez lenni szokott.

Állami rezsidíjcsökkentés is lesz

Lázár szerint a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, mely állami díjak csökkenjenek jövőre. A miniszter beszámolt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya-rendszer kidolgozását, amelynek lényege, hogy egy igazolvány személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra egyaránt alkalmas lenne.

Jó hír a háziorvosoknak, rossz hír a dohánycégeknek és a médiának

A kormány az adóról is tárgyalt szerdán. Lázár a következőket jelentette be:

  • A bankadó csökkentését megkezdik az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően, és ezzel párhuzamosan – a kormány reményei szerint – növekszik a bankok által kihelyezett hitel nagyságrendje.
  • Megszületett a reklámadóról szóló végső döntés: 5,3 százalék lesz a legmagasabb kulcs, és ezt 100 millió forintos árbevétel fölött kell fizetni, az összeghatár alatt nem kell reklámadót fizetni.
  • A dohányipari cégek egészségügyi hozzájárulását fenntartja a kormány. Ez 11,5 milliárd forintos bevételt jelent.
  • A háziorvosokra vonatkozó adószabályokat felülvizsgálták, és a kormány úgy döntött, hogy az önkormányzatoknak lehetőséget ad, hogy a háziorvosokat mentesítsék 2016-tól a helyi iparűzési adó alól.

Átláthatóbb közbeszerzéseket ígér a kormány

Az új közbeszerzési törvény javaslatát is elfogadta a kormány a javaslatot – május közepén, május 19-én terjeszti be Lázár János, előtte társadalmi egyeztetést tart a kormány. Lázár a következő pontokat emelte ki az új törvényből:

  • Jelentős mértékben növeljük a nyilvánosságot, az átláthatóságot.
  • Megváltoznak az értékelés szempontjai. Nem a legolcsóbb ajánlat kapja majd a legmagasabb pontot, hanem figyelembe kell venni a munkahelyteremtést, hozzáadott értéket, társadalmi előnyök meglétét, az energiafelhasználást.
  • Vállaltan helyzetbe hozzá a kkv-szektort, rugalmasabb eljárásrend lesz.
  • A határidőket 30 százalékkal csökkentik.
  • 2016-tól digitalizálják a közbeszerzési rendszert, megszűnik a papíralapú közbeszerzés.
  • 25 millió forint felett minden közbeszerzés-köteles lesz, amiben állami pénz van.

A magáncsődről szívesen tárgyalnak

A banki elszámolás után minden devizahiteles jobb helyzetbe kerül, mint korábban volt – mondta Lázár, miután a kormány áttekintette a devizahitelesek helyzetét is szerdán. Lázár János jelezte, hogy a banki elszámolás és a forintosítás 1,3 millió ügyfelet érint, akiknél e lépésekkel összesen ezermilliárd forint marad.

Hozzátette ugyanakkor, hogy lehetnek olyan ügyfelek, akik csalódottak, mert az elszámolás alapján úgy érzik, több járt volna nekik. Az ezzel kapcsolatos vita lefolytatására a jogszabály lehetőséget biztosít.

A miniszter közölte azt is, hogy a szerdai kormányülésen foglalkoztak a magáncsőd intézményével, amelyről meghallgatták Trócsányi László igazságügyi miniszter véleményét. Lázár szerint ha az ötletgazda KDNP benyújtja a parlamentben, tárgyalni fognak róla. „A kormány vitára képes javaslatnak tartja, tárgyalni kell róla” – fogalmazott.

Két részletben teszik rendbe az Illatos utat

Múlt csütörtökön Tarnai Richárd kormánymegbízott vizsgálatot folytatott a környezetvédelmi hatóság szakembereivel az Illatos úton, és elrendelte 2300 tonna hulladék elszállítását. Két részletben viszik el a hulladékot: először a környezetre és emberre veszélyes hulladékot szállítják el folyamatosan; a kevésbé veszélyes szemetet ezután. Lázár bejelentette, hogy 1 milliárd forintba kerül majd a hulladék Dorogra szállítása és megsemmisítése. Közvetlen katasztrófahelyzet nincs – mondta Lázár.

Öntik a pénzt az egészségügybe

100-150 milliárd forintos eszközbeszerzést is terveznek a kórházaknak uniós forrásból - mondta Lázár. Szerinte az egészségügyi államtitkárnak kell kiderítenie, hogy az állami kórházak miért nem tudnak olyan szolgáltatást nyújtani, mint a magánintézmények. Az új eszközökkel az a cél, hogy az állami kórházakban magas szintű állami szolgáltatás legyen, labor, diagnosztika, lombikbébi program területén is, mondta Lázár. Az Index kérdésére, hogy mit kezd a kormány a kórházak magas adósságállományával,Lázár azt mondta, hogy 60 milliárd forint már rendelkezésre áll, ha több az adósság, mint korábban látták, a továbbiakat is rendezni fogják.