Lázár átvizsgáltatja az összes EU-s agrártámogatást

2015.05.08. 16:57
Nyilvánosságra hozza a Miniszterelnökség az összes uniós mezőgazdasági támogatás adatait.

Az Index információi szerint Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter megbízta a földművelési tárcát, hogy készítsen el egy átfogó jelentést 2007-2013-as uniós pénzügyi ciklus vidékfejlesztési és agrártámogatásairól.

A jelentéshez bekérik az összes nyertes pályázat adatait, és egy teljes körű EU-támogatási térkép formájában viszik a kormány, majd a nyilvánosság elé.

Az utóbbi hetekben jelentős fordulat állt be az agrártámogatásokat illető kormányzati információkezelésében. A Miniszterelnökség a napokban kiadta a három legnagyobb tulajdonosi érdekkör 2007 óta elnyert támogatásainak összesítését is, jóllehet egyes cégek esetében a korábbi években még a tulajdonosi kötödéseket sem ismerték el, és sajtó is csak komoly nyomozással tudott részleges képet rajzolni arról, hogy a mezőgazdasági szektorban hova mennek az uniós pénzek.

Az Index csütörtöki cikkéből kiderült, hogy a teljes ciklus 1500 milliárd forintos keretéből 2015-öt is beleértve összesen 97,1 milliárd forintot kapott a három legnagyobb érdekkör. A legtöbb pénzt, 37,7 milliárdot a Csányi Sándor, OTP-elnök érdekeltségei kapták. A második helyre Simicska Lajos és üzlettársa Nyerges Zsolt futott be 33,2, a harmadik helyre pedig Leisztinger Tamás került 26,2 milliárddal.

Forrásaink szerint a támogatások teljes áttekintéséből is azt próbálják majd kideríteni, hogy van-e olyan összefüggés kisebb pályázati győztesek és a nagybirtokos érdekkörök között, amit eddig a direkt tulajdonosi kapcsolódás hiányában nem lehet kimutatni.

A kormányzati politika változása mögött nehéz nem meglátni a miniszterelnök nagybirtokellenes beindulását. Orbán Viktor nemrég azt nyilatkozta, hogy szerinte változtatni kellene a birtokszerkezeten, és a mezőgazdaság 80 százalékának kisgazda alapokon kellene állnia.