Közösen méltatja Európát az EU 28 vezetője

2015.05.09. 09:00

Ritkán, de fontos évfordulókon megesik, hogy teljesen egyetértenek valamiben az Európai Unió vezetői. Ezúttal az Európa-napról emlékeznek meg közös közleményükben az uniós állam- és kormányfők Angela Merkeltől François Hollande-on David Cameronon át Orbán Viktorig.

Egészen pontosan Robert Schuman néhai francia külügyminiszternek az európai integráció kiindulópontját jelentő nyilatkozatára emlékeztek a vezetők.

Az egyesült Európát ünnepeljük ma, amely a második világháború poraiból támadott fel

- fogalmazott a 28 tagállam állam-, illetve kormányfői, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke által aláírt nyilatkozat, amelyet Schuman bejelentésének 65. évfordulója alkalmából adtak ki.

Május 9-e, az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, e napon az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg mindenhol.

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új európai politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel. Ez a javaslat vezetett az Európai Szén- és Acélközösség (más néven Montánunió) megalapításához. Így ez a lépés alapozta meg az Európai Unió létrejöttét is, amely a Montánunióból fejlődött ki.