Durva jégverés volt Pornóapátiban

K EPA20150428141
2015.05.13. 18:27 Módosítva: 2015.05.14. 01:23
Svájc felől heves intenzív villámlással, jéggel, szélviharral, felhőszakadással érkezett hazánkba egy szupercella, ami kelet felé átsepert az országon.

Svájcban alakultak ki azok a zivatarcellák, amik szerda este hat óra körül elérték hazánkat Sopron és Kőszeg magasságában - számolt be az Időkép.hu. Budapestre est tíz óra előtt adták ki az elsőfokú riasztást heves zivatar és felhőszakadás miatt. A fővárosban nem volt nagy vihar, csak tőle északra és délre volt jégeső, felhőszakadás.

awjelw-dsc02541.jpg-2015-05-13-20-42-31
Fotó: Hódos Tamás / Időkép

Szerda délutántól kezdődően először a nyugati határainkon, majd késő estétől kezdődően a középső országrészben is egyre többfelé alakult ki heves zivatar. Kedd este még Csehország felett volt található az a hidegfront, ami legyengülve halad át a Kárpát-medencén is.

Így vonult a Balaton felé a szupercella
Így vonult a Balaton felé a szupercella
Fotó: Időkép - Meteopress

Az Ausztria felől érkező szupercella a határ után kettéválva folytatta útját: a baloldali cella, ami Sopron városán áthaladt, meggyengült. A jobboldali cella viszont megállíthatatlanul robogott Körmend felé jégesőkkel tarkítva. Aztán este kilenc körül a két cella újra egyesült Zalaegerszeg előtt.

A cellát intenzív villámtevékenység, hatalmas lecsapók és fákat tépő szél jellemezte.

omsz

Délután csak az Alpokalja környékén alakultak ki zivatarok, Magyarországon késő estére durrant be a vihar igazán, a heves gócok aztán fokozatosan tolódtak keletre. Estére a Dunántúlra, éjfél körülre a Duna vonaláig, reggelre a Tiszántúlra vonult a vihar.

Jégverés Pornóapátiban

Az Időkép észlelője szerint Pornóapátiban szerda este heves jelenségeket figyeltek meg, "kifehéredett a föld, durva jégverés lehetett, porzott a föld tőle".

Helyenként 100 km/órás széllel, 2-3 centis jégmérettel és nagy mennyiségű csapadékkal vonul a vihar.

MMariann-1003374.jpg-2015-05-13-20-21-26
Fotó: MMariann

Sopronban sok helyen két centi átmérőjű jégdarabok estek. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról számolt be, hogy villámcsapás érte a Kab-hegyi kamerájukat.

A Győr-Moson-Sopron megyei Soboron villám csapott egy házba, de szerencsére senki sem sérült meg, csak a ház elektromos rendszere ment tönkre.

Kaposvár külvárosában villám rongált meg egy családi házat. A kéménybe csapott a villám, a kéménydarabok a tetőre estek. Senki sem sérült meg.

Vészjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) riasztást adott ki szinte az összes megye egyes térségeire a vihar vonulásának megfelelően. A riasztásos helyeken rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is esett.