Vemhes őzet gázolt a quad az illegális versenyen

2015.05.14. 11:43

Egy ikergidákkal vemhes őz halálát okozta, több, fokozottan védett madár élőhelyét is elpusztította egy 44 éves keceli férfi, aki off-road autóversenyt szervezett Kocsér és Tiszakécske Kerekdomb területén. A Kecskeméti Járási Ügyészség többek közt gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás miatt emelt vádat ellene.

A keceli férfi egy sportegyesület képviselőjeként szervezte a versenyt 2014 májusában, a verseny érintett egy vadászterületnek minősülő, bekerítetlen lajosmizsei ingatlant is.

A vádlott az illetékes autósportszövetségtől a verseny rendezéséhez meg is kapta a hozzájárulást, és a versenyt Kocsér és Tiszakécske önkormányzata is engedélyezte. Az autósportszövetség a hozzájárulásában felhívta a vádlott figyelmét, hogy a verseny szervezése és lebonyolítása során tartsa be a jogszabályokat, előírásokat.

A vádlott a vadásztársaság engedélyét nem szerezte be, amit meg sem kaphatott volna, mert a lajosmizsei földterület fontos fészkelő- és élőhelye több védett és fokozottan védett madárfajnak, így többek között harisoknak, fürjeknek, mezei pacsirtáknak, sárga billegetőknek, sordélyoknak és énekes nádi poszátáknak is – áll a Kecskeméti Járási Ügyészség közleményében.

A 2014. május 10-én megtartott verseny a talajon fészkelő madarak élőhelyében jelentős károkat okozott: az autók teljesen tönkretették a terület vegetációját, a madarak élőhelyét, a regenerálódás évekbe is telhet. A versenyzéssel járó zaj megakadályozta a madarak költését is, így jelentősen veszélyeztette az élővilágot. A verseny a szaporodási időszakban lévő őzek ellését is veszélyeztette. Az egyik quad elütött egy 100 000 Ft értékű, ikergidákkal vemhes őzet, ami miatt az őz és gidái elpusztultak.

A szabadlábon védekező szervezőt a járási ügyészség gondatlan környezetkárosítás vétségén kívül gondatlan természetkárosítás vétségével is vádolja.