Ötven polgármester is törvénytelenül emelt egyet a saját bérén

2015.05.18. 09:07

Jelentősen csökkent a községekben a polgármesterek fizetése tavaly, ezért most több mint ötven településen jogellenesen harminc százalékkal felemelték a béreket. - írja a hétfői Népszabadság.  Emiatt az illetékes kormányhivatalok a napokban valamennyi esetben törvényességi észrevételt tettek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, hogy ezek a helyhatóságok a kormányhivatalok, a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi miniszter véleménye szerint is törvénytelenül térítették el a béreket.

Ahogy arról mi is írtunk, míg korábban a köztisztviselői alapilletményhez kötött rendszerben 270–347 ezer volt a minimális polgármesteri bér, addig a helyettes államtitkári javadalmazás alapján számolt új rendszerben az ötszáz fő alatti falvakban csak 150 ezer forint jár a településvezetőnek, és igazán csak a 30 ezer fölötti városok élén álló polgármesterek járnak jól. 

A kezdeményezés mögött értesülésünk szerint az a félelem áll, hogy a Fidesz elveszítheti - vagy már el is veszítette - a kistelepülések helyi erős embereinek támogatását. A közelmúlt időközi választási eredményei ugyanis azt mutatták, hogy a kistelepüléseken élő fideszesek aránytalanul nagy számban maradtak otthon, és ezt a párt stratégái a polgármesterek passzivitásának tudják be. 

A fideszes Boldog István be is terjesztett egy törvényjavaslatot, ami 224 ezer forintban határozná meg az alapilletményt. Ezzel a változtatással legjobban a legkisebb települések vezetői járnának, ahol a javaslat 50 százalékos béremelésnek felelne meg, míg az 1500-5000 fős települések irányítói 25 százalékos növekedést éreznének. A javaslat mintegy 2,5 milliárd forint éves költséggel járna, és a mintegy 3200 önkormányzatból 2266 polgármestert érintene kedvezőbben.

A Miniszterelnökség honlapján közzétett lista szerint (amit itt olvashat) azonban nagyobb városokban is törvénytelenül csaptak hozzá a polgármesterek béréhez: így tett Győr és Mosonmagyaróvár, Ajka és Oroszlány. Győr-Moson-Sopron megye települései amúgy is csaknem a lista felét viszik el, ott mintegy húsz településen volt a Miniszterelnökség által "eltérítés"-nek nevezett emelés. Ezek mértéke 10 és 30 százalék közé esik, de a Nógrád megyei Szügy polgármestere kétharmaddal növelte meg saját illetményét.

A magyar településvezetők eddig is rengeteg kreatív módot találtak arra, hogy felturbózzák keresetüket, a nyelvizsgapótlékoktól a bizottsági járulékokig ebben a cikkben össze is szedtünk néhány módszert.