A kiírandó pályázatokról, nem a kivitelezőkről döntöttek Orbánék

2015.05.18. 22:11

Nem a kivitelezőkről, hanem a kiírandó pályázatokról döntöttek a szerdai megbeszéléseken Orbán Viktorral, mondta az RTL Híradónak Németh Lászlóné volt fejlesztési miniszter, aki azt is kiemelte, hogy nem négyszemközt, hanem négyen voltak jelen ezeken az egyeztetéseken.

Ezeken a nemzetgazdasági és a fejlesztési miniszter, a miniszterelnökséget vezető miniszter, illetve a kormányfő vett részt. A kabinet csak az egy milliárd forintnál nagyobb pályázatokról határozott. 

A korábbi amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis írt arról Madam Ambassador című könyvében, hogy a miniszterelnök és Németh Lászlóné heti megbeszéléseken döntött arról, a középítkezési projektek közül melyik pályázatok nyerjenek. A könyvben Kounalakis arról ír, hogy Németh Lászlóné szó szerint említi például a Közgépet, amely, ha egyetlen magyar cégként alkalmas a magyar utak megépítésére, miért ne nyerhetné továbbra is a pályázatokat?

Vasárnap Orbán Viktor is megszólalt, akkor azt mondta, hogy „évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé”, és ez ma is így van, ez a dolgok törvényes rendje, csak a miniszter személye változott.

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja hatalommal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést tesz Németh Lászlóné volt nemzeti fejlesztési miniszter ellen, és kikérik az érintett időszak döntéselőkészítő anyagait is - jelentette be a párt hétfőn.