Orbán: Magyarország keresztény lesz, vagy nem lesz

2015.05.18. 18:22

Tartalmasra sikerült Orbán Viktor debreceni látogatása. Délelőtt a polgármesterrel egyeztetett, és a főpályaudvar és a reptér fejlesztése mellett a menekülttábor bezárásában is megállapodtak. Mondott pár jó szót a homoszexuálisoknak a homofóbia-ellenes világnap alkalmából. Délután pedig a magyar görögkatolikus egyház vezetőjével találkozott a miniszterelnök.

A Hajdúdorogi Metropólia megalakításával újabb szilárd pillére született meg a keresztény Magyarországnak - jelentette ki Orbán, miután megállapodást írt alá Kocsis Fülöp érsek-metropolitával.

Kocsis Fülöp a sajtótájékoztatón bejelentette, az önkormányzat két Petőfi téri épületet adott át ingyenes hasznosításra a főegyházmegyének, az ingatlanok felújításához, illetve a metropólia szervezetének kiépítéséhez

a kormány összesen 2,3 milliárd forintos támogatást biztosít.

A kormányfő pedig ezután azt mondta erről a megállapodásról: ez nagy szó abban az Európában, amely alapdokumentumaiban nem vállalja kétezer éves keresztény múltját. Magyarország azonban ezt vállalja, "ezért is foglaltuk az alaptörvényünkbe a kereszténység megtartó erejének elvét" - mondta Orbán, aki tudta fokozni:

ezért is mondjuk, hogy Magyarország keresztény lesz, vagy nem lesz.

Orbán szerint nem azért vagyunk európaiak, mert földrajzilag oda tartozunk,

azért vagyunk európaiak, mert keresztények vagyunk.

Erős és sikeres Magyarországot szerinte csak nemzeti, keresztény és polgári hagyományokra lehet építeni.

Orbán Viktor ismertette azt is, hogy milyen elvekre épül a magyar állam és az egyház együttműködése. Orbán szerint a legfontosabb felismerés, hogy

Magyarország akkor volt sikeres, amikor az egyházat szövetségesnek és nem ellenségnek tekintette.

Ezért kezeli a jelenlegi kormány szövetségesként az egyházat, ezért született meg az új egyházügyi törvény, és ezért állapodott meg a kormány a történelmi egyházakkal.