Itt a vihar, és nem volt ránk tekintettel a kis sunyi

000 DV2018407
2015.05.20. 16:41

Konkurenciát kaptak a Magyarországra érkező illegális bevándorlók. Itta vihar is és úgy tűnik, ő sem tartotta tiszteletben schengeni zónát. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a vihar miatt több megye számos járására is másodfokú riasztást adott ki. Budapestre is. 

Mit jelent ez? Azt, hogy heves zivatarokra és felhőszakadásra kell számítanunk! Viszont ez egy remek alkalom arra, hogy szeretteinkkel/barátainkkal beszélgessünk az időjárásról, ha esetleg már minden más témát ezerszer körbejártunk. Vagy a Facebook-ra kiposztoljuk ezt a hírt, ezzel is növelve azt a látszatot, hogy jólértesültek vagyunk, vagy csak jófejek, akik időben szólnak.

Közben meg is érkezett a vihar. Az  Időkép  azt írja, hogy a Dunántúlon alakultak ki elsőként záporok, zivatarok.  A szlovák-magyar határ közelében jégeső is volt, a Duna-Tisza közén, délnyugaton és a Viharsarokban újabb cellák jelentek meg, Ausztria felől pedig az Alpokalját érte el heves vihar. Sőt, az esti órákban Budapestre is megérkezett. 

A veszélyjelzés szerint a nap folyamán Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten olyan heves zivatarok várhatók, amelyeket akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szél, nagy méretű jégdarabok kísérhetnek, s rövid idő alatt akár 50 milliméternyi eső is eshet. 

Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas megyében a várható heves zivatar és a felhőszakadás miatt jelenleg elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: délutántól a Dunántúlon és az Alföldön egyaránt várható zivatarok kialakulása, amelyek délnyugat felől észak, északkelet felé helyeződnek át. A zivatarokat rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék, jégeső és viharos széllökések kísérik. Késő este és az éjszaka első felében a középső és az északkeleti országrészben lehetnek még hevesebb zivatarok. 

Csütörtökön az ország keleti harmadán alakulhatnak ki a heves zivatarok, amelyet viharos szél, nagy méretű jég és rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék kísérhet.