Lázár János újabb rezsicsökkentést jelentett be

2015.05.21. 14:39
  • A Főgáz manipulálta a gázórákat, a kormány most előírja, hogy minden szolgáltatónak kötelező új szabályok alapján cserélni a gázórákat. Ez újabb rezsicsökkentést jelent. 
  • Lázár hosszan hibáztatta a Főgázt ezért a gyakorlatért, miközben Németh Lászlóné két hónapja ugyanezt szabályosnak nevezte.
  • 37 milliárd forintos fejlesztést terveznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél.
  • Egy állami ügynökség fogja felvásárolni azokat a területeket Miskolcon, Debrecenben és Pécsen, ahova ipari parkot terveznek.
  • Létrehoznak egy munkabizottságot, amely a külhoni magyarokkal kapcsolatos munkát hangolja össze. 80 milliárd forintot költenek összességben a határon túliakra.
  • Nem tárgyalt a kormány sem a Corvinus szétszabdalásáról, sem mecsetépítésről.

Újabb rezsicsökkentés

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató átvette a Főgáz ügyfeleit - mondta a Kormányinfo-tájékoztatón csütörtökön Lázár János. A közszolgáltatás területén nem ez lesz az első változás az idén: a következő fél évben nem csak gáz, hanem áramszolgáltatást is biztosít majd az állami szolgáltató.

Lázár jelezte, hogy az állami cég rögtön egy furcsa eljárásra is ráakadt: a Főgáz manipulálta az órákat. Sok társasházban ugyanis a Főgáz nagyobb gázmérőket szerelt fel, mint indokolt lett volna. Emiatt a házaknak nagyobb alapdíjat kellett fizetnie, és hiába kérték a lakók az óracserét, a közműszolgáltató megtagadta az órák lecserélését.

Lázár azt mondta, hogy még számolják hány házat, háztartást csapott be a szolgáltató, de az eddigi adatok alapján 2000 társasházat érint. A tervek szerint a pénzt jóváírják majd a számlákon.

A kormány azonban most úgy döntött, hogy kormánydöntés kötelezi az egyetemes szolgáltatókat az óracserére , "ami újabb rezsicsökkentést jelent" - mondta Lázár, aki szerint ezáltal csökkenhet a társasházak és az emberek gázszámlája.  A Főgáz szerinte becsapta a társasházakat és az embereket, a menedzsmentnek "a konzekvenciákat viselni kell".

Lázár kijelentése azért érdekes, mert két hónappal ezelőtt Németh Lászlóné már beszélt a Főgáz által felszerelt mérőórákról. És az államtitkár Lázárral ellentétben semmi kivetnivalót nem talált akkor ezzel a gyakorlattal, szerinte a Főgáz a jogszabályoknak megfelelően látta el a feladatát.

A paralimpiás Gömöri Zsolt elvesztette a bizalmat

Lázár János egy újságírói kérdésre foglalkozott a paralimpiai bizottságot érintő botránnyal, a Gömöri Zsolt elnöknek adott 3 milliós támogatással. A miniszter szerint ezekbe nem akar a kormány beleszólni. Annyit viszont megjegyzett, hogy

az illető sportvezető elveszítette a bizalmat és felmerül a méltatlanság kérdése is.

Miről nem tárgyalt a kormány?

  • A Corvinus szétszabdalásáról: "A kormány semmilyen döntést nem hozott, ezért rosszindulatú pletykák csak a kertészeti kar elköltöztetéséről szóló hírek" - mondta Lázár. Azzal kapcsolatban, hogy az értesülések szerint Hódmezővásárhelyre költözhetne az egyetem egyik kara, a miniszter - aki egyben Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, korábbi polgármestere - azt mondta: még viccnek is rossz, hogy a Corvinus bármelyik egysége Hódmezővásárhelyre kerülne. Jelezte egyúttal, hogy a Corvinus kertészettudományi karának ő maga nagy támogatója.
  • A mecsetépítésről: "de ha a vallásgyakorlók kérik ezt, téma lehet a kérdés".

37 milliárd a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek

A kormány azt szeretné, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem legyen a kizárólagos felsőfokú rendészeti, közigazgatási és államtudományi képzést nyújtó intézmény Magyarországon. Ehhez 37 milliárdos fejlesztést tervez a kormány, de ebbe csak akkor kezdenek bele, ha tényleg biztosítható a kizárólagosság.

Az állami ügynökség intézi az ipari parkot

Lázár kitért Orbán Modern Városok Programjára is, amelynek keretében nagyvárosokba látogat. A héten ugyebár Debrecenben járt a miniszterelnök, ahol a menekülttábor bezárása mellett azt ígérte, hogy létrehoznak egy ipari parkot. Lázár bejelentette, hogy egy állami ügynökség fogja felvásárolni azokat a területeket Miskolcon, Debrecenben és Pécsen, ahova ipari parkot terveznek.

NapiHabony: nem tudni vagyonosodási vizsgálatról

Nem tud a kormány sem Habony Árpád, sem pedig Szijjártó Péter miniszterrel szembeni vagyonosodási vizsgálatról - válaszolta Lázár egy kérdésre. Giró-Szász András nem felejtette el hozzátenni, hogy honnan is tudna a kormány Habonyról, hiszen nem közszereplő, nincs is vele semmilyen hivatalos kapcsolat.

Vita a közbeszerzési gyakorlatról

Az ellenzéki pártok offenzívát indítottak a magyar kormány uniós fejlesztéspolitikája miatt, és Lázár szerint feljelentéshegyeket küldtek Brüsszelbe. "2236 milliárd forintot akkor is elkölt a kormány, ha az ellenzék megpróbálja azt ellehetetleníteni" - jelentette ki.

Lázár kitért  Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet könyvére és állításaira is arról, hogy Orbán Viktor és a minisztere maga dönt közbeszerzési pályázatokról. Lázár szerint a volt nagykövet félreérthette a dolgot "keresetkiegészítés céljából megjelentett könyvében".

A kormány ugyanis nem pályázatokat bírál el, hanem fejlesztéspolitikai irányokról dönt, a miniszterelnök pedig soha nem hoz döntés konkrét pályázatokról semelyik miniszterével - mondta Lázár. Lázár azt mondta, hogy ő az egyetlen miniszter, aki minden uniós pályázatot lát, a nyerteseket és veszteseket is, és vétójoga is van. Orbán sosem lát pályázatokat 

Munkacsoport a határon túliakért

A miniszterelnök megbízásából létrehoznak egy munkabizottságot, amely a külhoni magyarokkal kapcsolatos munkát próbálja összehangolni. Vagyis ez a testület kezeli majd az összes határon túliakat érintő kormányzati feladatot. Lázár János szerint újraszervezik a támogatási rendszert, és új típusú együttműködést kötnek a határon túli történelmi egyházakkal, 1300-1400 magyar többségű településsel, illetve vállalkozói érdekképviseletekkel. Összsségében most 80 milliárd forintot költ a kormány a határon túliakra.

Lázár azt is elmondta, hogy 716 ezer ember élt edddig a kettős állampolgársággal, 232 ezren regisztráltak, hogy szavazni is szeretnének, és 160 ezren szavaztak is tavaly határon túlról.

Nyugdíj-kiegészítés a hadiárváknak

Lázár János egyéni képviselői indítványt is benyújt a hadiárvák-, hadirokkantak és hadiözvegyek sorsának rendezésére. Lázár szerint a második világháború hadiárvái, hadiözvegyei nem tartoznak bele a jelenleg a kárpótoltak körébe, pedig 17-18 ezer érintett él jelenleg is Magyarországon. Ők Lázár indítványa szerint havonta 8000 forint körüli nyugdíj-kiegészítést kapnának a magyar államtól.