Budapest felé tartott a vihar, de csak a szele érte el

2015.05.26. 17:07 Módosítva: 2015.05.26. 20:37

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Budapestre, valamint Nógrád és Pest megye egyes területeire felhőszakadás veszélye miatt kedd délután.

Vác felé így érkezett a felhőszakadás (17:40)
Vác felé így érkezett a felhőszakadás (17:40)
Fotó: idokep.hu

Ezeken a területeken intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat - közölte a katasztrófavédelem. Budapestet végül nem érte el a nagy vihar, csak a szele, de Vácott például nagy vihar volt.

kep
Fotó: met.hu

Ugyanezt a riasztást korábban kiadták Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megye egyes területeire is, majd később Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is.

Tegnap huszonegy települést ért jégverés Szatmárban

Az eddigi összesítés alapján huszonegy települést sújtott jégverés a hétfő kora esti viharban Szatmárban - közölte Sztolyka Zoltán (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere kedden az MTI-vel.

A településvezető elmondta, Csengerben, Csengersimán, Szamosbecsen, Császlón, Kisnaményban, Gacsályon, Zajtán, Rozsályon, Méhteleken, Garbolcon, Kispaládon, Botpaládon, Túrricsén, Tisztabereken, Sonkádon, Kölcsén, Milotán, Tiszacsécsén, Tiszakóródon, Nagyhódoson és Kishódoson okozott károkat a viharos szél és a jégeső.

Rozsályon fél óra alatt 68 milliméter csapadék hullott, a vihar elvonulása után csaknem bokáig érő, borsó nagyságú jég borította az utakat és a földeket - tájékoztatott. Szavai szerint minden szántóföldi növénykultúrát elvert a jég, nem kímélte a gyümölcsösöket, a veteményeket és a szántóföldi terményeket sem. Még tart a kárfelmérés - tette hozzá.

A növénykultúrákban esett kár elsősorban a szegényebb családoknak jelenthet óriási problémát, mivel - pluszjövedelem híján - sokaknak ez az egyetlen bevételi forrásuk. A vihar az épületekben nem okozott nagyobb károkat, az erős szél azonban befújta néhány házba az esővizet.