Durva börtönbüntetéseket szabtak ki cigarettacsempészet miatt

2015.05.27. 18:00

Börtönbüntetésre ítélt 738 millió forint vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt szerdán első fokon a Szolnoki Törvényszék négy illegális cigarettakereskedőt, az ítélet nem jogerős.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt az elsőrendű vádlottra 4 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Társai, a másod- és harmadrendű vádlottak büntetése 5 év 10 hónap letöltendő börtön, a negyedrendű vádlott 3 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

1290 kilométer hosszú cigarettapapír

A nyomozók 45 ezer karton cigarettát, 33 ezer kilogramm dohányt, 1290 kilométer hosszú cigarettapapírt, 363 ezer hamis moldovai zárjegyet és 204 ezer cigarettás dobozra való papírt foglaltak le 2012 novemberében az elsőrendű vádlott által képviselt kft. szolnoki telephelyén. Ezekből 1 millió 650 ezer doboz cigarettát lehetett volna előállítani, e mennyiség értéke megközelíti az 1 milliárd forintot. A cigarettát Moldovában akarták eladni.

Vígh Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta: súlyosbító tényezőként vették figyelembe a büntetés kiszabásakor, hogy elszaporodtak az ilyen jellegű bűncselekmények. Enyhítő tényező volt ugyanakkor valamennyi vádlottnál, hogy bűnsegédként követték el a bűncselekményt, mivel arra egy moldovai állampolgár vette rá őket, akinek kiléte a nyomozás során ismeretlen maradt.

Enyhítő körülményként értékelték továbbá egyes vádlottak esetében azt is, hogy kiskorú gyermekekről kell gondoskodniuk. A védők mindegyike fellebbezett, másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár majd el.

A Szolnoki Törvényszék döntött továbbá arról, hogy a másod- és harmadrendű vádlottakat előzetes letartóztatásból szabadlábra helyezik, tekintettel arra, hogy három, illetve több mint két évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

Az első- és negyedrendű vádlott szabadlábon védekezhetett.